Vlaanderen investeert 15,5 miljoen euro in renovatie energieverslindende woningen ‘noodkopers’

Benny Proot
De Vlaamse regering trekt 15,5 miljoen euro uit om mensen met een laag inkomen te helpen met de renovatie van hun energieverslindende woning. Bedoeling is om meer dan 600 eigenaars via een renteloze lening te helpen bij de renovatie van hun woning. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Oppositiepartij Sp.a is niet onder de indruk. “Naar schatting 325.000 woningen moeten worden aangepakt”, klinkt het.

De beslissing van de Vlaamse regering geldt voor zogenaamde 'noodkopers', mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak zijn die gebouwen onveilig en swingt het energieverbruik de pan uit. En daardoor komen de eigenaars in een vicieuze cirkel van armoede terecht.

Noodkopers kunnen bij hun OCMW aankloppen voor een renteloze lening tot 25.000 euro. De lener moet de lening terugbetalen als hij naar een andere woning verhuist of een andere woning verwerft. Of als er een termijn van 20 jaar is verlopen.

De Vlaamse regering maakt nu 15,5 miljoen euro vrij voor die renteloze leningen. "Door deze beslissing kunnen OCMW's van maart tot eind mei 2020 intekenen op onze 15,5 miljoen euro zodat ze renteloze leningen kunnen geven aan noodkopers. In totaal zullen we daarmee ongeveer 620 eigenaars kunnen helpen renoveren", legt minister van Energie Zuhal Demir uit.

LEES OOK: 1 op de 5 wil woning niet vergroenen

Oppositiepartij sp.a is niet onder de indruk. “Het noodkoopfonds is op zich wel een goede maatregel, maar met het budget dat de regering hiervoor uittrekt kunnen amper 620 huizen worden gerenoveerd. Terwijl er naar schatting 325.000 woningen moeten worden aangepakt. Dat is dus niet meer dan een druppel op een hete plaat. 25.000 euro is trouwens ook ruim onvoldoende om dergelijke huizen te renoveren naar de laatste normen”, zegt sp.a-parlementslid Hannes Anaf.

De sp.a’er heeft een alternatief voorstel met een “collectieve aanpak”. “Wij pleiten al langere tijd voor een terugbetalingssysteem via de meter”, aldus Anaf. “Met ons renovatieplan stellen wij voor dat de netbeheerder de investering in woningen van slechte kwaliteit voorschiet door rechtstreeks de facturen van de renovaties en installaties te betalen. De terugbetaling is gekoppeld aan de meter en gebeurt via de energiefactuur. De afbetalingsperiode wordt zo gekozen dat het maandelijkse afbetalingsbedrag steeds lager ligt dan wat wordt uitgespaard aan energiekosten. Zo wint de bewoner onmiddellijk aan koopkracht.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Emi De graeve

    Met lagere BTW zouden veel gepensioneerden hun enige eigen woning beter kunnen onderhouden. Nu moeten velen toezien hoe alles verkommert omdat ze 't werk niet meer zelf aankunnen of geen geld hebben om te laten doen. 21%BTW is enerzijds teveel (voor lucht) maar anderzijds gaat Vlaanderen noodkopers helpen...