Vlaanderen in de clinch met federale regering (en Europa): geen akkoord over stabiliteitspact

"Kroniek van een aangekondigd tekort."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), federaal premier Charles Michel (MR) en Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS).
Belga / Belga / Photo News Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), federaal premier Charles Michel (MR) en Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS).
De verschillende regeringen van ons land zijn deze middag opnieuw samengekomen om verder te praten over het stabiliteitsprogramma dat aan de Europese Unie moet worden overgemaakt. Daarbij is vanochtend tijdens het overlegcomité een conflict ontstaan tussen de Vlaamse regering en de overige regeringen (federaal, Waals en Brussels). Inzet? De Oosterweelverbinding. Die wordt door de Vlaamse regering buiten de begroting gehouden, zonder toestemming van Europa. Volgens de overige regeringen bemoeilijkt die strategie het Belgische budgettaire traject.

Federaal Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) liet na afloop van de ochtendvergadering verstaan dat onderzocht wordt hoe investeringen budgettair in rekening genomen moeten worden. "Maar in afwachting moeten we de Europese criteria respecteren", zei ze.

Vlaanderen legt een begroting in evenwicht voor, maar houdt wel de bouw van de Oosterweelverbinding uit de boeken. Bij gebrek aan akkoord van Europa is er geen reden om die kosten uit de begroting te houden, waarschuwde het Rekenhof al meermaals.

Bovendien dreigt die manier van handelen de doelstelling in gevaar te brengen om de "Belgische" begrotingscijfers met 0,6 procent van het bbp te verbeteren. "Het traject dat Vlaanderen voorstelt, verslechtert in plaats van te verbeteren", zo citeert De Tijd woensdag een federale regeringsbron. Niemand wil voorlopig 'on the record' spreken. Concreet dreigt de inspanning te blijven steken op 0,5 procent.

Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès (MR).
BELGA Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès (MR).

"Vlaanderen is beste leerling van de klas"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois aanvaardt echter niet dat zijn regering de zwartepiet zou krijgen. "Wij hebben onze job gedaan. Vlaanderen is de beste leerling van de klas. Men mag de rollen niet omkeren. De Vlaamse begroting is structureel in evenwicht. We maken abstractie van Oosterweel, maar dat gaat ook maar om 0,15 procent van het bbp", aldus Bourgeois.

Dat Vlaanderen de kosten voor de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling wil houden, is ook niet nieuw en is volgens Bourgeois verdedigbaar. "We vragen inderdaad om abstractie te maken voor Oosterweel. Voor dit soort projecten vragen we al langer om te kunnen afschrijven op een langere periode. Wat we als Vlaanderen niet willen doen, is vier jaar lang de belastingen voor de Vlamingen fors verhogen om Oosterweel te betalen of geplande investeringen in onder meer onderwijs, welzijn of wonen te schrappen".

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Photo News Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Ook Wallonië wil overigens enkele investeringen - zoals bijvoorbeeld de Waalse Marshallplannen en de financiering van ziekenhuizen - uit de berekening van het begrotingstekort houden.

"Sinds 2009 geen enkele keer een akkoord"

Bourgeois wijst er ook op dat de begrotingsimpact van de Oosterweel beperkt blijft tot 0,14 of 0,15 procent van het bbp. Dat gebruiken om te zeggen dat Vlaanderen het budgettaire traject van België op de helling zet, is volgens hem dus met een grote korrel zout te nemen. Het lijkt niet uitgesloten dat de federale regering dus zonder akkoord over het Stabiliteitspact naar Europa moet. Maar dat is volgens Bourgeois ook geen uitzondering. "Sinds 2009 is er geen enkele keer een akkoord geweest", aldus Bourgeois.

Ook Wallonië wil overigens enkele investeringen - zoals bijvoorbeeld de Waalse Marshallplannen en de financiering van ziekenhuizen - uit de berekening van het begrotingstekort houden. Volgens Waals begrotingsminister Christophe Lacroix had de federale regering van premier Charles Michel daar bij de Europese Commissie toestemming voor moeten bekomen, maar heeft ze "haar werk niet gedaan".

Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS).
BELGA Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS).

"Kroniek van een aangekondigd tekort."

"Dit is de kroniek van een aangekondigd tekort." Zo heeft sp.a-begrotingsspecialist Jan Bertels woensdag gereageerd op de onenigheid tussen de federale en de Vlaamse regering over de investeringen in Oosterweel.

"In het Vlaams parlement waarschuwt sp.a de regering al maanden dat de investeringen in Oosterweel in de begroting moeten worden opgenomen, maar minister-president Bourgeois en minister van Begroting Tommelein doen alsof er niets aan de hand is. Op die manier negeren ze dat hun begroting in het rood gaat", aldus Bertels. Het Vlaams parlementslid stelt vast dat "nu ook de federale regering zegt dat de rekening van het duo Bourgeois en Tommelein niet klopt".

Jan Bertels (sp.a).
Repro-Maria de la Cruz Jan Bertels (sp.a).37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MrRealistic

  Aan alle dromers van links hier, wanneer zal het jullie duidelijk worden dat België met maar 1 Regering DEFINITIEF tot het verleden behoort? Dit hebben de voorgaande linkse regeringen danig in de grondwet gebetoneerd dat een ommekeer voor 99% onmogelijk geworden is.

 • Britt Tacq

  Alweer die Oosterweel-verbinding, dit zou elke vlaming 800€ kosten. Ik heb die verbinding niet nodig, ik kom daar nooit, laat de Antwerpenaren daarvoor betalen, hun distributiekosten voor water en electriciteit zijn de laagste van België. Toen ze dit voor elke vlaming gelijk wilden maken stond BDW al snel te steigeren, en alles is gebleven zoals het was, precies of die mag alles en moet niks...vriendjespolitiek...

 • Niko

  Die pleiten voor 1 regering, een financiële speeltuin voor Wallonie en Brussel dus, zijn ongelooflijk naïef.

 • Rot Op

  Presidentieel systeem zoals in turkije moet hier ook kunnen.

 • STEFAN JANSSENS

  Laten we hier 1 grote les uit trekken: Ons land met zoveel verschillende regeringen: dit werkt gewoonweg niet, kost handenvol geld en we maken ons hopeloos belachelijk in het buitenland. Wanneer komt er nu 1 regering die eindelijk eens orde op zaken zet en de boel terug deftig doet draaien ? Het is 5 voor 12.