Vlaanderen heeft doelstellingen voor zon- en windenergie in 2017 overschreden

ANP XTRA
Vlaanderen heeft haar subdoelstellingen voor zonne- en windenergie in 2017 overschreden. Zo realiseerde Vlaanderen vorig jaar 204 MW aan windenergie en (volgens voorlopige cijfers) 177 MW aan zonne-energie, terwijl voor beiden 150 MW was vooropgesteld. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Andries Gryffroy.

Met die cijfers in de hand kan Tommelein zijn criticasters de mond snoeren. "Er zijn er die pessimistisch waren en die mij te optimistisch noemden. Maar alle negativisme en defaitisme ten spijt hebben we in 2017 de subdoelstellingen overschreden", aldus Tommelein.

Net als in 2016 zijn ook in 2017 de Vlaamse subdoelstellingen voor zonne- en windenergie overschreden. "Voor windenergie was de tussentijdse doelstelling in 2017 150 MW. We hebben 204 MW gehaald. Voor zonne-energie zitten we volgens de voorlopige cijfers aan 177 MWe terwijl er in de plannen 150 MWe was voorzien. Gezien de aanmeldingen nog enkele weken kunnen binnenlopen voor installaties geplaatst in 2017 zal dit cijfer nog verhogen."

Tommelein is ook van plan die lijn door te trekken en is daarom "optimistisch voor het behalen van de doelstellingen tegen 2020". 

De Open Vld-minister bedankte iedereen, gaande van de burgers en de bedrijven tot de parlementsleden, voor hun inspanningen en steun aan de wind- en zonplannen. "Deze cijfers tonen aan dat als we ons samen inzetten voor hernieuwbare energie dat de resultaten volgen", besloot Tommelein. 

 Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).
BELGA Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  “Deze cijfers tonen aan dat als we ons samen inzetten voor hernieuwbare energie dat de resultaten volgen”, besloot Tommelein. - Ja,ja, 't zal wel zijn... en nog een veel duurdere verbruiksfactuur voor Jantje Modaal . Resultaten hé!

 • Bob Boomer

  - Met die cijfers in de hand kan Tommelein zijn criticasters de mond snoeren. Ja, ja, zo heeft er ooit ook nog iemand met cijfers (een cheque) zitten te zwaaien in het parlement en later bleek daar van niets te kloppen. Ook iemand v/d Open Vld: "Verhofstadt" Remember! Die wou ook iedereen de mond snoeren.

 • pieter De Potter

  Ja, en heel Vlaanderen is havenlandschap geworden. Ons vroegere mooie Vlaamse velden zijn industrie geworden. Je ziet ze tot 20 km ver, die lelijke mastadonten van wentelwieken. Zelfde, maar minder erg, met de kakafonische daken.

 • cor vermonden

  Wacht tot er wieken beginnen af te breken zoals in Australië en op de oceanen.

 • Conny Van den Bosch

  Dus even wat opzoekwerk verricht: België/Elektriciteitsverbruik per hoofd in 2014 bedroeg 7709 Kw of 7,71Mw. Dat zal in 2017 al gestegen zijn. De windmolens waarvoor men volgens dit artikel nu zou moeten juichen leverden 204 Mw. 't Kan zijn dat ik verkeerd reken of niet kan lezen, maar dat zou dus willen zeggen dat die (204Mw : 7,71Mw =) 26,46 hoofden elektriciteit bezorgd hebben. Gelieve me te verbeteren als ik fout zit want ik kan niet juichen.