Vlaanderen heeft diplomatieke vertegenwoordiging in Warschau

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois (N-VA) opende vandaag een nieuwe Vlaamse diplomatieke vertegenwoordiging in de Poolse hoofdstad Warschau. Bourgeois beschouwt die nieuwe vertegenwoordiging als centrale uitvalsbasis voor de uitbouw van de Vlaamse contacten in Centraal- en Oost-Europa.

"Vlaanderen op de kaart zetten"
Vlaanderen had al negen diplomatieke vertegenwoordigingen, met name in de vier buurlanden, in Wenen, Washington, Pretoria, bij de Europese Unie en bij multilaterale organisaties in Genève (IAO, WGO, WHO). In 2008 opent het Vlaams Huis in New York en in 2009 komt er ook een Vlaamse vertegenwoordiging in Madrid. "Ik wil Vlaanderen in het buitenland op de kaart zetten. Zowel politiek als economisch hebben we daar alle belang bij. Via de talloze diplomatieke contacten zorgen we voor zoveel mogelijk nieuwe en hernieuwde relaties met staten en deelstaten. Maar we moeten ook zelf op zoveel mogelijk plaatsen aanwezig zijn met een vaste vertegenwoordiging. Niet enkel als aanspreekpunt voor Vlamingen ter plaatse en voor onze overheidsdiensten hier. Ook voor de Vlaamse zichtbaarheid en de goede contacten met onze partnerlanden zijn ze onontbeerlijk. De vertegenwoordigingen zijn als het ware het gezicht van Vlaanderen in het buitenland", zegt Bourgeois.

Centraal- en Oost-Europa
Voor het eerste bijkomende kantoor bleek Polen de beste optie, als poort op en grootste staat van Centraal- en Oost-Europa. "Een goede relatie met Oost- en Centraal-Europa is goed voor onze bedrijven én voor Vlaanderen als deelstaat in Europa. De Europese toetreding van veel landen uit die regio zorgde voor een grote dynamiek en ontwikkeling. Ik wil niet dat we politieke en economische kansen aan ons voorbij laten gaan", zegt minister Bourgeois. Tijdens de opening in Warschau maakte minister Bourgeois voor het eerst bij de Vlaamse overheid gebruik van IP telefonie. Met deze moderne vorm van telecommunicatie kan je niet enkel goedkoop telefoneren via het internet, maar bijvoorbeeld ook van op afstand vergaderen met verschillende personen. (belga/gb)