Vlaanderen geeft meer uit aan ontwikkelingshulp

Het totale budget van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking is sinds 1999 meer dan verviervoudigd, van net geen 10 miljoen euro in 1999 tot 40,6 miljoen euro in 2007. Dat blijkt uit de officiële OESO-maatstaven voor "Official Development Assistence" (ODA) die Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois (N-VA) bekendmaakte.

Jaarlijks vraagt het Ontwikkelingscomité van de OESO bij haar lidstaten de cijfers voor officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA). Tot ODA rekent de OESO niet enkel de begroting ontwikkelingssamenwerking, maar ook andere ontwikkelingsrelevante uitgaven, bijvoorbeeld voor humanitaire noodhulp (Buitenlands Beleid) en onderwijs en onderzoek in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Mozambique
De Vlaamse ODA bedroeg in 2007 40.6 miljoen euro. Daarvan wordt 10.4 miljoen euro of 26% gespendeerd aan bilaterale samenwerking. De helft van de uitgaven voor bilaterale samenwerking in 2007 gaat naar programma's en projecten in Mozambique. Zuid-Afrika ontvangt 3 miljoen euro, en voor de samenwerking met Malawi werd 1.6 miljoen euro uitbetaald.

Rampen
De multilaterale samenwerking vertegenwoordigt 7.2 miljoen euro of 18% van de Vlaamse ODA in 2007. De indirecte samenwerking is goed voor 19.5 miljoen euro of 48% van de Vlaamse ODA. Ten slotte verleent Vlaanderen in het kader van de internationale samenwerking ook bijstand aan gebieden die getroffen worden door rampspoed van natuurlijke of menselijke oorsprong. Deze humanitaire bijstand vertegenwoordigt 1.7 miljoen euro of 4% van de ODA-uitgaven in 2007

Welvarende deelstaat
"Doordat we onze middelen met een duidelijke geografische en thematische focus besteden, vermijden we dat het druppelen is op een hete plaat. Ondermeer op het vlak van aidsbestrijding maakt Vlaanderen echt wel een verschil. En met deze duidelijke stijging bewijst Vlaanderen dat het als welvarende deelstaat zijn internationale verantwoordelijkheid wil opnemen, " aldus minister Bourgeois. (belga/gb)

UNKNOWN