Vlaanderen belast vervuilende auto's zwaarder vanaf 2021

Een uitlaatpijp met rook.
thinkstock Een uitlaatpijp met rook.
Vlaanderen voert de nieuwe Europese uitstoottest WLTP niet in 2020, maar pas in 2021 in. Vanaf dan zullen de autobelastingen voor vervuilende auto's fors stijgen. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlamingen die een auto met een hoge CO2-uitstoot kopen, betalen vanaf 2021 een pak meer belastingen. De Vlaamse regering wil vanaf dat jaar de nieuwe Europese uitstoottest WLTP gebruiken bij de berekening van de verkeersfiscaliteit.

Berekeningen die Febiac deze zomer publiceerde, toonden dat de BIV (belasting op inverkeerstelling) voor een kleine stadswagen met benzinemotor van 114 naar 231 euro stijgt. Voor een benzinewagen in de compacte middenklasse groeit de BIV zelfs van 357 naar 850 euro. 

Het Vlaamse regeerakkoord beklemtoont dat de belastingdruk niet zal stijgen. "Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijker wagens goedkoper", klinkt het. De grote vraag is welke auto's de nieuwe Vlaamse minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) als 'milieuvriendelijk' zal omschrijven.
283 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carel Gruwez

  Hier worden weer de zwaksten getroffen. De hardwerkende man zal weer in zijn Beugel mogen tasten

 • Kevin Lampo

  Dan verplichten ze mij om een dikke amerikaanse pickup met en dikke V8 motor te kopen? Aangezien ik mijn aanhangwagen van 3 ton moet kunnen blijven trekken om mijn job te kunnen blijven uitvoeren. Want een ander alternatief is er in Europa niet op de markt...

 • Roger Mortier

  De burgers worden terug het slachtoffer van de losers NVA,CD&V,OVLD.De poitieke dieven zijn deze die uw toekomst stelen,die uw dromen, uw inkomen afromen,uw pensioen belasten,die steun verlenen aan mensen die niet willen werken en van de sociale voordelen profiteren in Belgislam.Eigen volk wordt terug vernederd.

 • david vervoort

  Hier duwen ze het volk nu vollebak naar electrishe autos en wa in de winter tis nu als soms te veel als iedereen zen tv op zet laat staan da ze hun auto insteken .............

 • Roger Geens

  Je kan toch niet voorkomen dat "ze" hun dromen laten werkelijkheid worden .Ik zal nog 1 jaar langer rijden met mijn Golf diesel van 1993 .Het is goedkoop en ieder jaar is de rooktest in orde met de wetgeving .Ik bescherm het klimaat door mijn gas-elektriciteit-en waterverbruik met 900 € te verlagen en dat aan de hand van de voorschotten die met 33% verlaagd werden .