Vlaanderen begraaft CO2-taks

REUTERS
De Vlaamse regering heeft alle plannen om een koolstoftaks in te voeren, afgevoerd. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.

Een koolstof- of CO 2-taks stond al niet in het Vlaamse regeerakkoord, maar het bleef een van de overblijvende denksporen om een klimaatbeleid te voeren. Werkgevers, energieproducenten, vakbonden en milieubeweging pleitten er onlangs nog voor om de taks verder te bestuderen. Zover komt het niet. Na een bezoek van de diensten van de Europese Commissie aan België geeft de Vlaamse regering aan de Commissie de boodschap dat de plannen voor een CO2-taks helemaal zijn afgevoerd.

Daarmee wordt nog een optie om een klimaatbeleid te voeren geschrapt, na de kilometer­heffing, de verplichte energie­renovatie na verkoop en de premies voor elektrische auto's. Minister Zuhal Demir moet tegen eind dit jaar wel met een update komen van het Vlaamse energie- en ­Klimaatplan. Europa verwacht dat dit plan ambitieuzer en concreter zal zijn dan het oorspronkelijke, uit de vorige regeerperiode.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  het is voor jullie kinderen en kleinkinderen ..nva denkt aan hun toekomst ..

 • Kurt Bourdeaux

  Taksen lossen niets op. Als je betaalt is het niet slecht of zo?

 • Tom Bombadil

  Taksen hebben niets met milieu te maken, het klimaatakkoord is ook niet afdwingbaar en enkel opgemaakt om enkelingen te verrijken. Ambitieuzer zeggen ze, gewoon duurder neem ik aan.

 • René Mattyns

  Zonder economie gaan de OCMW's met hun miljardenschuld opgedoekt moeten worden.

 • Johan Billiet

  Typisch achterlijk Vlaanderen, andere landen hebben ze ingevoerd om de mensen te "verplichten" wat verstandiger met fossiele energie om te gaan...