Vlaamse ziekenhuizen in slechte papieren: één op drie lijdt verlies

Illustratiefoto.
Getty Images/Cultura RF Illustratiefoto.
De 51 ziekenhuizen in Vlaanderen hebben het financieel niet makkelijk. Dat meldt De Tijd op basis van de jaarrekeningen van 2017. Vorig jaar leed één op drie ziekenhuizen verlies: het slechtste resultaat in jaren. Bovendien werd er ook minder personeel aangenomen.

In totaal klokten de 51 Vlaamse ziekenhuizen af op een gezamenlijke winst van slechts 60 miljoen euro. Maar liefst 16 instellingen leden verlies. Vooral de kleinere ziekenhuizen hebben het zwaar en kampen over het algemeen met flinterdunne winstmarges, zo blijkt. Daarnaast werd er in de hele sector ook minder zorgpersoneel aangeworven dan in 2016.

De ziekenhuizen zouden vooral verlies lijden op de zorg zelf. De winst moet komen uit de medische apparatuur en geneesmiddelen. Margo Cloet van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro roept daarom in De Tijd op om de financiering van de ziekenhuizen te herbekijken. “Anders kan dit op termijn tot faillissementen leiden”, aldus Cloet. 

Op dit moment gaat er jaarlijks 8,5 miljard euro naar de Belgische ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is ook niet van plan om meer uit te trekken. Ze spoort kleine ziekenhuizen aan om meer samen te werken, in plaats van elkaar te beconcurreren en zo overbodig te investeren in dezelfde innovaties.
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • adam naaktgeboren

  Misschien als eens afgevraagd wat NIAZ en JCI kosten aan een ziekenhuis? De uren en kosten leiden tot grote frustraties van de medewerkers op de werkvloer. Wie wordt daar uiteindelijk beter van? Of anders; wie vult zijn zakken goed ermee. Managers en andere kaderleden lopen van het ene ziekenhuis naar het andere, wij zorgen voor u, zorgt u ook voor ons...

 • Gerd Van nieuwenhove

  Laat de vele directeuren ook betalen voor hun prive parking op ziekenhuis terrein ook betalen dan kunnen ze verder uitbreiden en nieuwe directeuren plaatske bezorgen ! Vraag eens uitleg aan Inge.Vervotte vriendin van geitenboer Leterm ?

 • andre van de wege

  vlaanderen word een povere landsgedeelte geschapen door de nva.

 • Karel Van Beeck

  Toch raar dat vele ziekenhuizen bijbouwen of bouwplannen hebben!

 • Leo Peeters

  Het is voor die graaiende dokters nooit genoeg. Deels studeren tot hun vijfentwintigste op de kap van de belastingbetaler (specialisten nog enkele jaren langer) om vervolgens hun zakken te vullen met het geld van diezelfde belastingbetaler. Ziekenfondsen worden immers gespijsd met belastinggeld. En vanwaar die jaarlijkse 30€ om enkele regels in te typen in je dossier (als dat al gedaan wordt)?