Vlaamse watermaatschappijen zien drinkwaterverbruik stijgen

Beeld ter illustratie, drinkwater.
Shutterstock Beeld ter illustratie, drinkwater.
Door de hitte van de afgelopen dagen hebben de watermaatschappijen flinke stijgingen in het drinkwaterverbruik opgetekend. De waterbevoorrading kwam niet in het gedrang, benadrukken ze wel.

Bij Pidpa, dat verantwoordelijk is voor de drinkwaterbevoorrading in 64 gemeenten in de provincie Antwerpen, nam het verbruik de voorbije twee dagen met 46 procent toe ten opzichte van het normale dagverbruik. "Nergens kwam de waterbevoorrading in het gedrang", benadrukt Pidpa wel. De maatschappij roept gebruikers wel op om "verstandig om te springen met kraanwater". "Verspilling is uit den boze", klinkt het.

Ook De Watergroep, dat water levert in 177 gemeenten in Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen zag haar productiecijfer toenemen. Het verbruik lag er de voorbije dagen tot 20 procent hoger dan het gemiddelde dagverbruik, zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. "We hebben geen problemen ondervonden om tegemoet te komen aan de vraag van onze klanten", zegt ze.

Een gelijkaardige geluid bij Water-Link, dat voor drinkwater zorgt in de stad Antwerpen een aantal randgemeenten. Woordvoerder Johan Cornelis spreekt van een toename van ongeveer 18 procent. "Ook bij ons hebben er zich geen problemen voorgedaan", zegt hij. "We beschikken nog over voldoende capaciteit."

Bij Farys, de drinkwatermaatschappij in een zestigtal gemeenten in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, waren vandaag geen exacte cijfers voorhanden. "Maar het is niet onlogisch dat ook bij ons het verbruik is toegenomen door de extreme weersomstandigheden. Zeker gezien een deel van de kust in ons werkingsgebied ligt en de bezittingsgraad daar momenteel heel hoog is", zegt een woordvoerder.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Hendrik

  Goede reden om jullie prijzen omhoog te doen Voer een watertaks in

 • GERARD DE PELECIJN

  De goedkoopste drank dat er nog is, de rest is veel duurder!

 • Geert Landsman

  Waterfactuur is gewoon een belastingbrief, water kost vrijwel niks maar de politieke graaiers wel. We betalen het meest van Europa en hebben niet eens buffers. Wat wel wel hebben is veel te veel politiekers in de Watergroep.

 • Jan Delafontaine

  Wie dat nog "drinkwater" noemt. Om mee te wassen en te poetsen is dat goed, voor de rest, nee dankje.

 • Patrick Kelchtermans

  heel juist Lut. Er zijn nu al beursspeculanten die watervoorraden opkopen uit winstbejag. Zij weten heel goed dat we veel te laks omgaan met ons water en dat er op een gegeven moment schaarste zal zijn. Superrijke waterbezitters die het plebs zwaar zullen doen betalen voor drinkbaar water. Dan is het gedaan met zwembaden vullen of elke dag douchen. Afwaswater zal gerecupereerd moeten worden. Dit is in sommige landen nu al realiteit. Bij langdurige droogte in Zuid-Afrika bvb.