Vlaamse universiteiten geven tot einde academiejaar enkel nog digitaal les

Een volle aula van de Universiteit Antwerpen, voor de corona-uitbraak.
Universiteit Antwerpen Een volle aula van de Universiteit Antwerpen, voor de corona-uitbraak.
Er zullen dit academiejaar geen lessen meer worden gegeven in de aula’s van de vijf Vlaamse universiteiten. Dat hebben de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en de Katholieke Universiteit Leuven samen beslist. Tot het einde van dit academiejaar zullen alle lessen digitaal, vanachter de webcam dus, worden geven.

De rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten zaten vrijdagochtend samen om de beslissing te nemen over de toekomst van de lessen in deze onzekere tijden. Samen besloten ze om proactief te reageren op de coronacrisis, die ook de studenten en professoren hard treft.

Zekerheid

“Met deze beslissing willen we duidelijkheid bieden, zodat we onze onderwijsactiviteiten zo goed mogelijk kunnen blijven organiseren en de studievoortgang van onze studenten zoveel mogelijk kunnen bewaken”, aldus Luc Sels, rector aan de KU Leuven. “Deze plotse omslag naar volledig digitaal onderwijs kan niet vlekkeloos verlopen, maar het is ronduit indrukwekkend hoe onze studenten, docenten, faculteiten en diensten hiermee zijn omgegaan.” De meeste proffen blikten hun eerstvolgende hoorcolleges en werkzittingen al voor de camera in, of staan in een lege aula live voor de webcam. 

Er wordt nog gezocht naar alternatieven op afstand voor practica, de masterproef en de stage. 

In de komende dagen en weken zal er meer informatie bekendgemaakt worden over de verdere uitwerking, nadat alle faculteiten en diensten goed op elkaar afgestemd zijn. De regel is niet van toepassing voor onderzoek en telewerk. Toch zal de aanpassing groot zijn voor zowel studenten als professoren en daarom wordt geprobeerd om vast te houden aan verschillende principes.

Examens

“We zijn het er allemaal over eens dat dit heel uitzonderlijk is en ook dat we alles op alles gaan zetten om studieverlenging te vermijden”, zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB. We maken een hele grote digitale switch en we gaan bijzondere aandacht schenken aan studenten in een eerste bachelor. Voor hen is dat een radicale omschakeling”, aldus Pauwels. 

De organisatie van de examens wordt nog verder bekeken en de huidige academische kalender zal maximaal behouden worden. De KU Leuven liet al weten ernaar te streven streeft de examens van de juni-zittijd gewoon te laten doorgaan. De universiteiten garanderen ook dat er een vakantieperiode zal zijn voor studenten en docenten. 

“Gemakkelijk wordt het niet. Maar moeilijk kan ook”, klinkt het bij UGent-rector Rik Van de Walle.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Elsie Duppont

    Top! Voor de middelbare en lagere school zou dit ook kunnen! Wat een hoop nodeloze verplaatsingen zouden hierdoor uitgespaard kunnen worden. Dat zou ook ons milieu ten goede komen. Kijk maar naar Venetië. Bovendien kan het onderwijs veel meer afgestemd worden op het niveau van het kind. Ook dat is dringend nodig.

  • Emi De graeve

    zeer goed idee - hopelijk ook verder in de middelbare scholen