Vlaamse taxi's morgen hun tarieven binnenkort zelf bepalen

Een taxi-logo op een auto.
thinkstock Een taxi-logo op een auto.
Taxi's die klanten oppikken die op de openbare weg hun hand opsteken, moeten in heel Vlaanderen kunnen werken en hun tarieven vrij kunnen kiezen. Dat stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voor met het oog op een modernisering van de sector. Dat meldt De Tijd vandaag. Nu leggen veel steden de tarieven vast.

De minister wil het onderscheid tussen klassieke taxi's en limousines vervangen door standplaatstaxi's, die op vaste locaties wachten, en straattaxi's, die klanten op de openbare weg meenemen als ze hun hand opsteken. Voor die straattaxi's wil Weyts de regels sterk versoepelen. Ze zullen wel buiten een zone van 100 meter rond standplaatsen moeten blijven, waarvoor striktere voorwaarden gelden.

Uber

Opvallend is dat het voorstel met geen woord rept over Uber, schrijft De Tijd, die erop wijst dat het alternatieve taxiplatform vandaag niet actief is in Vlaanderen, behalve rond Zaventem. In Brussel rijden 500 Uber-chauffeurs rond met een limousine-licentie. De introductie van straattaxi's, die ook kunnen werken op basis van een digitale overeenkomst, opent de deur voor Uber in Vlaanderen, klinkt het.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Lol Ben iedere dag een onnozel idee! Betalen we die graaier hiervoor . Hij wil stemmen verdienen maar zegt hij de Vlamingant gaat erop vooruit.

 • patrick morel

  Er zijn veel landen op de wereld waar je kan onderhandelen over de prijs van een taxirit. Ze zetten de meter niet aan en hop, dat is het goedkoopste. Leve airbnb, flexijobs, bijberoep, uber, wie wil er nog veel belastingen betalen, niemand. Het geld wordt toch door ramen en deuren gegooid.

 • jintha peeters

  daarom neem ik al geen taxi en al wat in vlaamse handen komt mislukt of wordt duurder

 • Jos Fruyr

  Wat een onzin ,Vlaamse taxi's . Zelfs met het Vlaamse kruis , bij een ongeval zelfs als persoon ter plaatse hen zelfs moest zeggen hoe ze een verband moesten plaatsen . Wanneer ik ergens ben en neem een taxi , is een taxi een taxi . Zal zeker geen aandacht besteden of dit een Vlaamse , Brusselse of wat dan ook is . Wel hou ik er rekening mede dat hij is geregistreerd in België .

 • Hugo Van Haevre

  Als ze wat betaalbaar zouden worden, zou er meer mee gereden worden, 5 € om de deur dicht te doen en s'nachts nog meer dat is er wel wat over