Vlaamse 'staatsveiligheid' gaat zelf moskeeën screenen

De Al Ihsaan-moskee in de Kolonel Begaultlaan op een archiefbeeld.
Vertommen De Al Ihsaan-moskee in de Kolonel Begaultlaan op een archiefbeeld.
De nieuwe Vlaamse regering richt een eigen dienst op die controleert of moskeeën zich aan de aangescherpte erkenningsregels houden. Het Vlaamse vertrouwen in de Staats­veiligheid is immers geschaad na de zaak van de Leuvense Al Ihsaan-moskee. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

De screening van moskeeën is vandaag een taak van de Staatsveiligheid. Over dat toezicht is ergernis ontstaan na het optreden van de Staatsveiligheid in het dossier van de Leuvense Al Ihsaan-moskee.

Voormalig minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) startte eind juli de procedure op om de erkenning van de moskee in te trekken, op basis van een rapport van de Staatsveiligheid uit mei. Maar in augustus signaleerde de Staatsveiligheid in een tweede nota dat de contacten van de moskee met een verdachte lesgever al waren verbroken in februari, nog voor het eerste rapport. Ho­mans kreeg dat rapport pas in september, een maand nadat het was opgesteld.

De Staatsveiligheid beschouwt de moskee op dit moment als niet-extremistisch en benadrukt dat ze haar informatie al in augustus aan de federale administratie doorstuurde. Maar het Vlaamse vertrouwen in de Staatsveiligheid is geschaad. In het Vlaams regeerakkoord is afgesproken zelf een screening van de lokale geloofsgemeenschappen te organiseren.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Na een eigen unia, een eigen staatsveiligheid. De postjes voor de vriendjes worden aan de lopende band geproduceerd, de Vlaming betaald wel met de glimlach.

 • Gino Vandenheede

  Met Somers aan het bewind zijn we er vet mee,ze kunnen doen wat ze willen.

 • Tom Der Kinderen

  Geen moskees meer toelaten en sluit wat er is dan moeten we daar ook geen tijd en geld aan hangen aan die zever en wat het meebrengt.

 • yahya kasmi

  is dit de Vlaamse tolerantie tegen over de Belgische moslims verenigingen???? wij moslims dragen ook een steentje bij in de samenleving en we betalen ook belastingen en toch wordt dat niet geapprecieerd door Vlaamse nationalisten !!!! N-VA is niet capabel om dit land te regeren !!! weg ermee!!!

 • diane colman

  Ja beter laat dan nooit zegt men????