Vlaamse snellaadpunten laten op zich wachten

AFP
Vlaanderen slaagt er maar moeizaam in snellaadpunten te plaatsen voor elektrische auto's. Verschillende installateurs klagen over een aanslepende administratieve procedure en lange wachttijden om een aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnet. Dat schrijft De Tijd vandaag. 

Nochtans zijn snellaadpunten langs snelwegen en op publieke plekken cruciaal voor de uitrol van de elektrische auto. Wie langere afstanden aflegt, kan er in enkele minuten zijn elektrische wagen "bijtanken".

"In Nederland bedraagt de realisatietermijn voor een snellaadpunt typisch vier maanden. Hier in Vlaanderen duurt het anderhalf tot drie jaar", zegt Jochen De Smet, de voorzitter van Avere, de federatie voor elektrische mobiliteit.

Michiel Langezaal, de CEO van het Nederlandse beursgenoteerde laadpalenbedrijf Fastned, wil in België een 50-tal snellaadstations bouwen. "Maar vooraleer je kan beginnen met de bouw van een station, wat maar enkele weken duurt, ben je snel twee jaar kwijt aan administratie", zegt hij. "In 2014 had ik mijn eerste gesprek in België. Pas eind dit jaar of begin 2020 hopen we te starten met de bouw van ons eerste station."

Dirk Maes, de zaakvoerder van de Bornemse tankstationuitbater Maes, heeft in België vijf laadpalen staan, maar is niet van plan dat aantal drastisch uit te breiden. "Laden gebeurt voor 80 procent thuis of op het werk. Op straat zijn enkel snelladers nuttig, maar de investeringen zijn erg groot en de installatie is een administratieve lijdensweg."

Fluvius-woordvoerder Isabel Van Cutsem erkent dat de aansluiting voor snellaadpunten door hun hoge vermogen soms enkele maanden kan duren. "Als het om afgelegen plaatsen gaat, moeten we investeringswerken doen: alles inplannen, het budget goedkeuren, materiaal bestellen en de werken uitvoeren."
Vlaanderen telt op dit moment 38 locaties met snelladers, vooral langs de snelwegen. Nederland heeft al op meer dan 200 plaatsen snelladers staan.
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • michel De Blay

  @George Baaths. Denkt u nu werkelijk dat de autoindustrie tientallen miljarden euro's gaan investeren in iets waarvan u zegt dat het niet de toekomst is???

 • George Baaths

  Gewoon niets plaatsen elektrische auto is zeker de toekomst niet

 • Cor Dierckx

  Een beetje de grens overrijden als je tegen de Hollanders woont daar staan er al overal. Bij ons binnen een 30 tal jaar,. Ze zijn zelfs nog de oevers van de kanalen met houten palen het herstellen 2 jaar en alles is weer kapot.

 • Philip Cnockaert

  Snellaadpalen op afgelegen plaatsen? In België ? Kijk eens naar Noorwegen dan weet je wat een afgelegen locatie is. Administraties in België moeten elkaar werk geven om te overleven .Vandaar......

 • gustaaf Van Bever

  En wie betaald deze " tankstations" dan ???