Vlaamse regering zet mes in te hoge bestuursvergoedingen

Minister-president Geert Bourgeois bestelde een onafhankelijke studie.
BELGA Minister-president Geert Bourgeois bestelde een onafhankelijke studie.
De Vlaamse regering verlaagt de bestuursvergoedingen in de tien procent agentschappen en instellingen van de Vlaamse overheid waar die hoger liggen dan normaal. De Vlaamse regering past daarvoor een aantal besluiten aan op voorstel van minister-president Geert Bourgeois. Die besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State. 

Oppositiepartij Groen pakte in april 2017 uit met cijfers over vergoedingen bij de leden van de raad van bestuur van Vlaamse agentschappen en autonome instellingen. Sommige vergoedingen zouden er oplopen tot 29.000 euro bruto per jaar, iets waarover Groen-fractieleider Björn Rzoska forse kritiek uitte op regeringspartij N-VA. Minister-president Geert Bourgeois reageerde 'not amused'. Hij verweet Groen "platte antipolitiek", maar kondigde toen wel een onafhankelijke studie aan.

Geen groot probleem

Uit die onafhankelijke studie, uitgevoerd door Hudson, bleek eerder al dat er eigenlijk geen groot probleem is met de bestuursvergoedingen in de organisaties van de Vlaamse overheid. Bij iets minder dan 90 procent van de Vlaamse entiteiten was er geen probleem, en liggen vergoedingen vaak lager dan bij andere overheden en gemiddeld zelfs de helft lager dan in de private sector.

Tien procent

Slechts in iets meer dan 10 procent van de Vlaamse entiteiten zijn er vergoedingen die hoger liggen dan wat het rapport aanbeveelt. Voor die entiteiten kwam de Vlaamse regering overeen dat iedere Vlaamse minister de nodige initiatieven zou nemen om de vergoedingen te verminderen tot het aanbevolen niveau. 

Voorbeeld

Een voorbeeld: de gemeenschapsafgevaardigde bij de VRT kreeg tot nog toe een vergoeding van maximaal 13.000 euro per jaar. Dat wordt in  2019 gehalveerd naar maximum 6.500 euro per jaar.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Geen probleem, men heeft ondertussen al zoveel bijkomende postjes gecreëerd dat degenen die nu minder zouden krijgen er een tweede postje bij kunnen nemen. En uiteindelijk nog meer graait.

 • Patrick Martens

  Alle regeringen afschaffen in België en maar 1 regering nemen gelijk in Nederland en Frankrijk. Dat zou pas een besparing zijn.

 • leppens victor

  Dat men al eens begint met de totaal onnodige,,functies te schrappen.De partijkassen zijn rijk genoeg om hun parasieten zelf te onderhouden. mvg.

 • jan de sutter

  Maak 1 Regering met 15 Ministers en 5 staats secretarissen Nu zijn 58 Ministers waarvan 14 in Vlaanderen voor 6 miljoen inwoners 44 in de Walen en Brussel voor 5 miljoen inwoners,moet er nog zand zijn ?????

 • Jean Battheu

  En wanneer gaan ze de provincieraden en gouverneurs afschaffen die totaal overbodig zijn. Ze gingen dat doen al vele jaren terug maar niets van. Ze hebben ze wel vermindert uit eerlijke schaamte. Het is dus een schande dat ze nog bestaan en schandalig veel geld kosten. Ik kan maar een ding zeggen en dat is : mensen stem niet voor de provincie ,