Vlaamse regering wipt Paul Van Grembergen

De Vlaamse regering heeft beslist Paul Van Grembergen, voormalig minister van Cultuur, te vervangen als voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaamse cultuurhuis de Brakke Grond. Dat schrijft Knack op zijn website.

"Er was een politiek akkoord dat Van Grembergen nog mocht aanblijven, maar wij vernamen dat in de Vlaamse regering zowel minister-president Kris Peeters als de N-VA Van Grembergen weg wilden", zo is te lezen.
 
Vervangen door Diane Verstraeten
Van Grembergen wordt vervangen door Diane Verstraeten, een oude CD&V- en CVP-rot in het vak. Verstraeten werkte eind jaren zeventig nog op het kabinet van voormalig cultuurminister Rika De Backer (die de Brakke Grond stichtte) en was topambtenaar in de Vlaamse administratie. Ze ging met pensioen in 2008. Ze is ook lid van de adviesraad van de denktank Itinera.
 
Vete tussen N-VA en Spirit
Volgens Knack wijzen insiders erop dat vooral Kris Peeters aandrong op de benoeming van Diane Verstraeten. "De bloedvete tussen N-VA en Spirit (de twee Volksuniesplinters) gaf wellicht de doorslag. Van Grembergen volgde destijds Bert Anciaux naar Spirit. Intussen blijft Van Grembergen wel bestuurder in de raad van De Brakke Grond", luidt het.

Bourgeois ontkent
Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) ontkent echter dat hij of zijn partij hebben aangedrongen op het vertrek van Paul Van Grembergen als voorzitter van het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond. "Op geen enkel moment heeft de N-VA of minister Bourgeois gezegd dat Van Grembergen geen voorzitter kon blijven", klinkt het op het kabinet-Bourgeois. "Wij betreuren de berichtgeving in Knack", luidt het. In het Knack-artikel wordt er ook op basis van insiders gezegd dat de bloedvete tussen Spirit en N-VA de doorslag zou hebben gegeven. Van Grembergen volgde destijds namelijk Bert Anciaux naar Spirit. "Ook die verwijzing naar het verleden is onjuist. Onze minister waardeert Van Grembergen zeer zeker. Het is iemand die hij zeer hoog acht", klinkt het nog. (belga/eb)

Paul Van Grembergen.
UNKNOWN Paul Van Grembergen.