Vlaamse regering wil sneller onteigenen bij aanleg nieuwe wegen en fietspaden

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Als de Vlaamse regering huizen en voortuinen wil ont­eigenen om wegen en fiets­paden aan te leggen, zal ze voortaan een einddatum opleggen voor de onderhandelingen met de eigenaars. 

Daarmee willen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) vermijden dat broodnodige werkzaamheden te lang uitblijven omdat er geen akkoord gevonden wordt over onteigeningen. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Zo is er het verhaal van de N446 van Grembergen (Dendermonde) via Hamme naar Waasmunster. Al in 2003 legde de overheid de plannen op tafel voor een heraanleg, maar door aanslepende onteigeningen is die nog altijd niet rond. Drie jaar geleden kwam er nog een fietser om het leven. 
"Te vaak komen broodnodige investeringen in ­veiligheid en fietsinfrastructuur niet tot realisatie wegens aan­slepende procedures", klinkt het in de beleidsnota's van de betrokken ministers. Met een deadline voor de onderhandelingen kan de overheid meer druk uitoefenen en sneller overgaan tot gerechtelijke onteigening.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Eindelijk...

 • paul goetghebeur

  Onteigening,nog nooit begrepen dat dit kan,dat dit mag Moest maar eens een minister op de te onteigenen plaats wonen

 • anna vandenberg

  Voor fietspaden ben ik akkoord voor nieuwe wegen niet, Vlaanderen is al genoeg gebetoneerd. Het auto verkeer moet ontmoedigd worden, maar mensen staan liever in de file dan de fiets te nemen of het openbaar vervoer.

 • Paul Siemons

  De zoveelste poging het principe van privé eigendom verder te ondergraven.

 • pol Van den Berghe

  nog meer beton storten er zijn nergens zoveel wegen aangelegd als in dit kleine landje