Vlaamse regering wil oplossing voor Memorial Van Damme

Regering niet op de hoogte plannen Eurostadion

De plannen voor het Eurostadion werden vorig weekend voorgesteld.
BELGA De plannen voor het Eurostadion werden vorig weekend voorgesteld.
De Vlaamse regering is door Brussel en projectontwikkelaar BAM/Ghelamco nog niet op de hoogte gebracht van de plannen met het nieuwe voetbalstadion, het Eurostadion. De Vlaamse regering blijft ook op haar standpunt van 2013. Dat voorzag in een multifunctioneel stadion mét atletiekpiste en met een oplossing voor de Memorial Van Damme.

Dat hebben de Vlaams ministers Philippe Muyters (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Willy Segers (N-VA).

Financiering

Afgelopen weekend organiseerden de stad Brussel, Anderlecht en bouwheer Ghelamco/BAM een persconferentie over de plannen en financiering rond het Eurostadion op parking C van de Heizel. Bedoeling is om een stadion te realiseren met 60.000 zitplaatsen dat vanaf 2019 ook onderdak kan bieden aan Anderlecht.

De voorbije dagen was er heel wat te doen over de financiering vanuit de stad Brussel, dat jaarlijks een bijdrage van 4 miljoen euro zal leveren, en over de toekomst van de Memorial Van Damme. Volgens Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) zal het Koning Boudewijnstadion (waar de atletiekmeeting wordt georganiseerd) in 2020 afgebroken worden. Dat is volgens de organisatie van de Memorial twee jaar vroeger dan eerst gezegd. "Als we geen oplossing vinden, zijn we genoodzaakt de Memorial in het buitenland te organiseren", klonk het.

"Verbaasd"

In het Vlaams Parlement zei Vlaams minister Joke Schauvliege dat Vlaanderen nog niet op de hoogte is gesteld van de plannen. "We hebben zelf op 5 juni proactief aangedrongen om contact op te nemen. Naar aanleiding daarvan is er vorige week een kort overleg geweest, maar ook daar zijn geen concrete plannen op tafel gelegd. We hebben dus geen zicht op wat de aanvraag zal zijn. We hebben er wel op gewezen dat er procedures moeten gevolgd worden."

Ook haar collega Muyters toonde zich "verbaasd" over de berichten in de pers. Volgens hem blijft de Vlaamse regering achter het uitgangspunt van 2013 staan. Toen drong de Vlaamse regering aan op een stadion mét atletiekpiste en met een oplossing voor de Memorial Van Damme.

Ook de minister van Sport in de regering van de Franse gemeenschap, René Collin, liet weten dat er wat hem betreft geen sprake van kan zijn om de Memorial Van Damme uit handen te laten glippen.

Ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA).
BELGA Ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA).