Vlaamse regering vindt nog geen akkoord over invoering statiegeld

Bourgeois tikt Schauvliege op de vingers over statiegeld: "Zeer ongelukkig dat dit gebeurd is"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V).
De Vlaamse regering heeft nog geen akkoord kunnen bereiken over de eventuele invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. N-VA en Open Vld zijn niet voor het plan van minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) te vinden. Het verpakkingsplan werd inhoudelijk zelfs niet aangesneden.

De bespreking verschuift naar volgende week, zo is te horen. De verdeeldheid in de Vlaamse meerderheid blijft dus groot. De Vlaamse regering boog zich sinds 10 uur over het verpakkingsplan van Schauvliege. Zij wil, zo bleek vorige week uit een aantal krantenartikelen, zorgen voor minder overbodige verpakkingen en minder zwerfvuil. De invoering van statiegeld op blikjes en petflessen maakt deel uit van het plan. 

Vlaanderen wil wel "een omvattend actieplan tegen zwerfvuil, maar de manier waarop is niet besproken", zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nu na de vergadering van zes uur. 

Bourgeois had Schauvliege eerder op de dag al berispt omdat ze haar plan vorige week al in de media bracht. Hij noemde dat "zeer ongelukkig", zei Bourgeois in De Ochtend. "Er is nu een actuadebat op het scherp van de snee, wat de besluitvorming in de regering niet zal vergemakkelijken." 

Felle discussie

"Er is nog geen regeringsstandpunt", beklemtoonde de minister-president ook. Volgens hem zal de besluitvorming over het dossier ook niet geholpen worden door het feit dat het debat al in het openbaar wordt gevoerd. Een fors actualiteitsdebat in het Vlaams parlement toonde woensdag nog aan dat coalitiepartners Open Vld en N-VA niet willen weten van statiegeld. Er werd vooral tussen CD&V en N-VA bij momenten bits gediscussieerd.

Ook Bourgeois beklemtoonde dat het debat nog gevoerd moet worden. "Mijn partij is voor de strijd tegen zwerfvuil, maar er is veel meer zwerfvuil dan blikjes en petflessen. We willen een totaalplan", zo stelde hij.

De minister-president meende ook dat er nog overleg nodig is met de verpakkingssector en dat de gevolgen voor onder meer de winkels nog bekeken moeten worden.
98 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Na al die nieuwe taksen, bureaucratische regeltjes, nieuwe boetes, gasboetes, repressieve sancties etc. heeft dit land nood aan een nieuwe 550 dagen zonder regering. Gewoon om terug op adem te komen. Misschien lukt het nog eens na de volgende parlementaire verkiezingen.

 • Alan Janssen

  Nu is het kijk naar Duitsland... maar daar is statiegeld niet ingevoerd voor sluikstorten. Maar omdat het systeem van thuis ophalen niet haalbaar was, statiegeld was het compromis. Sluikstorten is een mentaliteit, die verander je niet zo maar met statiegeld!

 • Marc Baeyens

  Schauvliege heeft wat te snel willen scoren om de cD&v in de verf te zetten. Zoals gewoonlijk met halve maatregelen die niets opleveren.

 • Bob Boomer

  - Als / Dan! - Als je statiegeld invoert.., Dan voer je statiegeld in. Of daarmee het zwerfvuilprobleem opgelost geraakt blijft een open vraag, want wat met drankkartons, chipszakjes, snoepverpakking enz., enz. ?

 • benoni vanstaen

  Over wat zijn ze wel al tot een akkoord gekomen. Regering van knoeiers en beloven, en na al die jaren staan ze nog altijd stil en te twisten over hun eigen ego en niet over het belang van de bevolking.