Vlaamse regering verdeelt bijna 300 miljoen euro uit corona-noodfonds: 65 miljoen euro voor cultuur

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon.
BELGA Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon.
De Vlaamse regering geeft tijdens een persconferentie meer uitleg gegeven over de verdeling van het coronanoodfonds, waarvan het bedrag is verhoogd tot bijna 300 miljoen euro. Voor cultuur wordt een noodfonds van 65 miljoen euro voorzien.

De regering-Jambon kondigde begin april al aan dat er een Vlaams noodfonds van 200 miljoen euro zou komen voor de gesubsidieerde onderdelen van de sectoren cultuur, jeugd, media, toerisme en sport, maar ook voor de sierteeltsector en bepaalde delen van onderwijs, mobiliteit en openbare werken. Na weken gesprekken en soms moeizame onderhandelingen bereikte de regering vorige week een akkoord over de verdeling van dat fonds.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) had het over een “vierde schuif in de ladekast van maatregelen”, na de hinderpremie, de compensatiepremie en het solvabiliteitsplan- om bedrijven. “Nu willen we zoveel mogelijk ondernemers, verenigingen en bedrijven ondersteunen. Ik denk aan freelancers, jeugdverenigingen en vrijetijdsverenigingen.”

“Oorspronkelijk was er 200 miljoen euro voor dat noodfonds gepland, nu is beslist om dat bedrag te verhogen naar meer dan 265 miljoen euro. Dat zal rechtstreeks overgemaakt aan de getroffen sectoren en hoeft niet terugbetaald te worden. Daarnaast is nog eens 31 miljoen euro aan waarborgen en leningen voorzien”, kondigde Jambon aan.

Voor de cultuursector is een noodfonds van 65 miljoen euro voorzien. Daarnaast krijgen steden en gemeenten 67 miljoen euro die ze vrij kunnen verdelen over lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. “Ik verwacht dat daarvan nog eens 20 miljoen naar de lokale cultuur zal gaan”, aldus Jambon.  

“Dat zal niet genoeg zijn om de totale schade te compenseren, dat zou onbetaalbaar zijn”, aldus Jambon nog. “We hebben wel beloofd dat we gezonde bedrijven door de crisis zullen helpen.” De regering kiest ervoor om enkel gesubsidieerde cultuurorganisaties rechtstreeks te ondersteunen. De niet-gesubsidieerde moeten dus rekenen op het gemeentefonds en op indirecte steun.

Vlaams minister Hilde Crevits maakte bekend dat er 25 miljoen euro vrijkomt voor de siertelers.
BELGA Vlaams minister Hilde Crevits maakte bekend dat er 25 miljoen euro vrijkomt voor de siertelers.

De landbouwers maken aanspraak op 35 miljoen euro via het noodfonds. “De achthonderd siertelers in Vlaanderen zijn enorm zwaar getroffen, ze hebben meer dan 200 miljoen euro verlies geleden”, zei Landbouwminister Hilde Crevits. Zij krijgen 25 miljoen als compensatie voor planten die niet tijdig konden worden verkocht. Daarnaast wordt ook 10 miljoen euro uitgetrokken voor de aardappeltelers, die tussen 330.000 en 400.000 ton aardappelen niet verwerkt krijgen.

Voor toerisme is er 30 miljoen euro. Vlaanderen trekt 5 miljoen uit om de kortingen te vergoeden die verblijven en attracties verlenen aan mensen in armoede, zei bevoegd minister Zuhal Demir. Voor de zorgverblijven die vakanties bieden aan mensen met bijzondere noden is er 3,85 miljoen euro. De vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen Verdient Vakantie’ krijgen samen 2,5 miljoen euro.

47 miljoen euro van het noodfonds wordt gereserveerd voor Mobiliteit. Dat gaat in eerste instantie naar de sector van de autocars. Zij maken aanspraak op 31,5 miljoen euro, waarvan de helft via subsidies en de andere helft via overbruggingskredieten voor vijf jaar. Ook de taxisector kan overbruggingskredieten krijgen voor 12 miljoen euro. De lokale luchthavens krijgen iets meer dan 2,5 miljoen euro.

Voor jeugd en media is er 15 miljoen euro. Minister Benjamin Dalle steunt onder meer het landelijke en het lokale jeugdwerk. De VRT mag rekenen op 3,8 miljoen euro, net als de regionale tv-zenders. Via het Vlaams Audiovisueel Fonds zal 1,9 miljoen euro worden verdeeld als productiesteun voor tv-series.

Onderwijsminister Ben Weyts voorziet 12 miljoen euro om de verliezen te compenseren die ouders en scholen geleden hebben toen de schoolreizen geannuleerd moesten worden. “Allicht zal niet elke ouder en elke school elke euro terugzien”, zei Weyts. “Maar we willen een tegemoetkoming voorzien voor de scholen die geïnvesteerd hebben in mooie schooluitstappen en de ouders die speciaal daarvoor geld opzij hadden gezet.”

De sportfederaties krijgen 10 miljoen euro om de crisis door te komen.

In de jongste begrotingsaanpassing werd al 200 miljoen euro voorzien voor het noodfonds. De 65 miljoen extra zal bij de volgende begrotingscontrole, in het najaar, worden meegenomen, zei Begrotingsminister Matthias Diependaele.

Lees ook: Cultuursector slaakt noodkreet: “Hoeveel verlies ik lijd? Ik ben beginnen tellen, en bij 40.000 euro ben ik gestopt” (+)
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Verhavert

  Ik vraag me eigenlijk af of iedereen wel beseft dat cultuur niet enkel uit BV’s bestaat! Ook vele jeugdbewegingen waar kunst (zoals toneel, dans,...) voorop staat hebben deze hulp nodig om hun infrastructuur en mensen achter de coulissen te kunnen betalen! Enkel met geld van de optredens komen ze er niet! Zeker niet omdat deze groepen minder gevraagd worden dan bekende artiesten. Nochtans brengen zij ook mooie en avondvullende voorstellingen.

 • piet devlieger

  Allee zeg, België is duidelijk onmetelijk rijk geworden met die Corona-crisis. Nog een paar honderd miljoen in voorraad om uit te delen. Het kan duidelijk niet op. Na al die jaren dat we hoorden over besparingen, inleveren, boven onze stand leven, 'inspanningen doen', solidair zijn en noem maar op vloeien de miljoenen - en zelfs miljarden - in stromen waar je ook maar kijkt. Zalig landje om in te leven. De hoorn des overvloeds. Waar kan ik mijn deel afhalen of wordt het gebracht ?

 • Regina Van Akker

  Cultuur valt weer in de prijzen. Zijn er geen andere sectoren die dat geld meer nodig hebben dan mensen die hun hobby als 'werk' beschouwen? Wegesmeten geld wat mij betreft. Als je goed genoeg bent, kom je er wel. En de rest, tja, die zullen zoals zovelen moeten herscholen en een andere job zoeken. Er zijn veel creatieve mensen die noodgedwongen een job van 9 tot 5 moeten doen...

 • Jan De Bisschop

  65 miljoen? Dat is 64 miljoen te veel voor cultuur! Ze hadden een spaarpotje moeten aanleggen als "goede huisvader" , maar neen, de "grote sier" van en voor BV's was leuker. En zo zijn er nog, ook in de horeca. Gebruik die 65 daar waar echt nodig, bvb jonge gezinnen en alleenstaande ouders, om mee te beginnen.

 • Pat Debal

  De mensen die in de zorg werken krijgen weer niets ze hebben gewerkt in de Corona zelf zowel het keukenpersoneel als het onderhoud die de kamer kuisen en de verpleging dat ze die mensen een premie geven van 1000€ dat zou al mooier zijn