Vlaamse regering te laat ingelicht over VN-rapport

Marino Keulen
Marino Keulen

De Vlaamse regering werd te laat ingelicht over het VN-rapport dat kritiek heeft op de Vlaamse Wooncode. Tot die conclusie is de Vlaamse regering vandaag gekomen. Pas op 7 maart, een dag na de aflevering van het rapport, lichtte de Vlaamse vertegenwoordiger bij de VN in Genève de kabinetten van de ministers van Wonen Marino Keulen (Open Vld) en van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois (N-VA) in.

Geïmproviseerd
Volgens minister-president Kris Peeters werd er in de voorbereiding van het rapport weinig gefocust op de Wooncode. De informatie die is ingewonnen om op bijkomende vragen hierover te antwoorden, is op een "geïmproviseerde" manier verzameld. Pas een week na de zitting van het bewust VN-comité, toen het rapport uitkwam, is er hierover een "debriefing" geweest en nog een dag later zijn de kabinetten op de hoogte gesteld. Aan het rapport kon niets meer gewijzigd worden.

Heikele punten
De Vlaamse regering heeft nu een jaar tijd om de VN van antwoord te dienen en richt een werkgroep op om het antwoord uit te werken. Kris Peeters gaat voorstellen uitwerken om de internationale gemeenschap "gericht" te informeren over heikele punten uit het Vlaams beleid die een impact kunnen hebben op de beeldvorming over Vlaanderen in het buitenland. (belga/gb)