Vlaamse regering straft lakse zorgkassen: ze kunnen tot 20 procent werkmiddelen kwijtspelen

Vlaams minister Jo Vandeurzen.
PN Vlaams minister Jo Vandeurzen.
Inefficiënte zorgkassen dreigen tot 20 procent van hun werkingsmiddelen te verliezen. De Vlaamse regering gaat hun subsidies koppelen aan de tijdige afhandeling van ledenbijdragen en uitbetaling van tegemoetkomingen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Elk jaar betaalt elke Vlaming die ouder is dan 26 jaar, een ledenbijdrage aan een zorgkas naar keuze. Sinds 1 januari bedraagt die 51 euro. 

De meeste Vlamingen kiezen als zorgkas voor bekende organisaties als de Christelijke of Socialistische Mutualiteiten of de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Die zullen voortaan beter op hun tellen moeten passen, want 4 procent van hun werkingsmiddelen - die de zorgkassen krijgen als subsidies - wordt dit jaar al afhankelijk van hun efficiëntie. De mogelijke financiële sanctie voor te lakse zorgkassen loopt stelselmatig op tot 20 procent in 2022. 

Bij de controle houdt de Vlaamse overheid straks vooral rekening met een tijdige afhandeling van de ­ledenbijdragen. Concreet: de zorgkassen zullen ten laatste in april al een eerste aanmaning moeten sturen als een lid de jaarlijkse bijdrage nog niet heeft gestort. Omgekeerd wordt ook rekening gehouden met de tijdige uitbetaling van tegemoetkomingen aan de leden.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • james vroman

  privé detectives de allerzwaksten laten schaduwen ,pensioenen afromen ,schoolverlaters op water en brood zetten ,lonen bevriezen , kliklijnen op poten zetten enz en dan een beetje melig komen doen over solidariteit ....

 • Jan Verstrepen

  Ja kan soms beter vooral onderbemand is me opgevallen, maar de administratie, zowel op nationaal als federaal niveau dat is pas een ramp, moet eens je pensioen aanvragen en zij hebben een fout gemaakt, je krijgt ze allemaal op één rij tegen U, daar waar je hulp en oplossingen verwacht, gezond verstand nihil.

 • van roy jozef

  50 EURO aan bijdragen ziekte en invaliditeit op uw pensioentje van 1250 euro elke maand, en dan durven ze nog een bijdragen vragen van 51 euro, want volgens de berekening hebt ge nog een riant pensioen, de kl.....zakken.

 • rik lagrou

  Maar dat men die niet betalen of per 3 maand te laat 1 jaar wachten op rechten later wanneer nodig zouden hebben ....maar eens in instelling krijgt men daar geld van dat zou enkel voor thuiszorg mogen zijn want die instellingen weten hoe die documenten in hun voordeel in te vullen @vanhyfte maar die jaren wel betalen krijgen niets als met franstalige thuiszorg werkt

 • Paul Keulemans

  Kunnen we dat ook naar de regering toe doen? Geen werkmiddelen tenzij ze werken voor de bevolking in zijn geheel en niet voor die paar rijken ? Hebben we weer geld genoeg om de belastingen te verlagen !