Vlaamse regering start proefproject met zonnepanelen op waterplassen

photo news / anp
De Vlaamse regering maakt 6 miljoen euro vrij voor proefprojecten met zonnepanelen op kleine wateroppervlaktes. Het gaat bijvoorbeeld om meertjes of vijvers die niet echt een andere functie hebben, zo heeft Vlaams minister van Energie en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) zondag gezegd in VTM Nieuws.

Tommelein geeft als voorbeeld een put die ontstaan is door zandwinning en waar water in blijft staan. "Dat is geen recreatief meer en ook geen natuurgebied, dat is gewoon water dat daar staat en waar zonnepanelen kunnen worden geplaatst", zegt hij.

Volgens de liberaal kunnen zonnepanelen op water veel meer rendement halen dan op daken. Ze kunnen bijvoorbeeld meedraaien met de zon, of het licht gebruiken dat weerkaatst wordt door het water. Maar ze zijn wel duurder om te plaatsen.

De bedoeling is om met de 6 miljoen euro een aantal proefprojecten op te starten.

Het geld werd opzijgezet in het kader van de begrotingscontrole van de Vlaamse regering. Het is onderdeel van de 100 miljoen euro die de regering vond voor investeringen. 
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Didier Stoefs

  Meneer Tommelein wie gaat het gelach betalen om al die versleten zonnepanelen op te ruimen.Het zal wel de burger zijn die zich geen zonnepanelen kan permitteren.

 • Ronny Biesen

  De volgende Freya Vandebosche. Duurder? Neen, wellicht alleen omdat Tommelein er ook wat wil aan verdienen net als zijn vroegere collega Freya. Wij krijgen de rekening uiteindelijk gepresenteerd. Belgen, hou u nog maar eens vast.

 • Frans Peeters

  Als dit geen 1 aprilgrap is begrijp ik er niets van, zonnepanelen de slechtste investering, als je in de winter meer stroom nodig hebt schijnt de zon bijna niet.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Hoeveel zou ik krijgen als ik op mijn siervijvertje 3 panelen leg? En desnoods kap ik het bovenste van de regenput er ook af voor nog een paneeltje.

 • Albert Hendrix

  Waarom hier een proefproject starten als er in het buitenland al 1 bestaat waar je kan van leren?Dat is hetzelfde met dat rekeningrijden ,ze hebben in Nederland al bewezen dat het geen zak opbrengt zowel niet in de files als in de staatskas het kost alleen maar geld.Er zal weer een bevriend iemand geld aan verdienen aan dat projectje.Ze komen binnenkort weer geld tekort en nu zijn ze aan het opsmossen