Vlaamse regering richt eigen Klimaatpanel op

Vlaams minister van Natuur en Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V)
Photo News Vlaams minister van Natuur en Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V)
De Vlaamse regering gaat een klimaatopvolgpanel met experts oprichten, dat zal onderzoeken welke bijkomende klimaatmaatregelen de volgende regering kan nemen. De regering maakt ook 75 miljoen euro vrij uit het Klimaatfonds. Dat gaat vooral naar de renovatie van sociale woningen, scholen en het plaatsen van laadpalen.

Afgelopen nacht stemde het federaal parlement tegen de mogelijkheid voor een bindende Klimaatwet. Maar op Vlaams niveau worden vandaag wel enkele klimaatstappen gezet. Zo zal de Vlaamse regering een klimaatopvolgpanel oprichten, met een 10-tal experten. Dat panel zal onderzoeken welke bijkomende klimaatmaatregelen kunnen worden genomen om het beleid te versterken. 

“Op die manier brengen we kennis over de verschillende domeinen samen”, aldus Van den Heuvel. De experts zullen bijkomende klimaatvoorstellen aanbevelen gebaseerd op haalbaarheid, betaalbaarheid en impact. De aanbevelingen worden verwacht tegen 30 juni.

Het panel zal bestaan uit een tiental experts, verdeeld over verschillende sectoren zoals gebouwen, transport, landbouw, ruimte, financiën. 

75 miljoen

Daarnaast maakt de Vlaamse Regering 75 miljoen euro extra vrij uit het klimaatfonds om versneld een aantal concrete maatregelen uit te voeren. Het gros van dat bedrag (20 miljoen) gaat naar het renoveren van sociale woningen. Daarnaast gaat er ook 15 miljoen naar en renoveren van scholen en 5 miljoen naar de zorgsector. 2 miljoen gaat naar de uitbreiding en aanplanting van nieuw bos. Hetzelfde bedrag wordt ook voorzien voor het ondersteunen van projecten rond circulaire economie. Ook gaat er 2 miljoen naar klimaatinvesteringen van land- en tuinbouwbedrijven, zoals warmtepompen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  Vlaamse regering smijt weer met 75 miljoen , en dan verschieten ze er van dat de begroting elk jaar hoger en hoger word en ze er niet uit geraken

 • Jan De Bisschop

  Wanneer gaan ze daar eens het onderscheid leren maken tussen "milieu" en "klimaat". Laat ons hopen dat het paneel wordt samengesteld uit onafhankelijke wetenschappers, maar daar vrees ik voor.

 • Roger Duyssens

  De arrogante Vlaamse overbodige regering gaat zich nog eens profileren. 75 miljoen uittrekken om iets te bestuderen dat iedereen al weet. Het renoveren van sociale woningen is in de meeste gevallen duurder dan ze met de grond gelijk te maken. Dit is dan nog eens iets wat je in het kader van de betonstop moet doen. In de meeste wijken kan je dan op dezelfde oppervlakte het dubbele van de woningen gepaard aan het dubbele van bomen en groen plaatsen.

 • herman van cauter

  10! experts ? In Nederland woont een Nobelprijswinnaar over dit onderwerp. Was het te goedkoop om deze nuchtere Hollander zijn mening te vragen ?! Of levert elke minister en staatssecretaris zijn expert ? Ach juist, dat kan niet, dan waren er 57 nodig !