Vlaamse regering nodigt spijbelende klimaatjongeren uit voor gesprek op woensdagnamiddag

Gisteren spijbelden 3.000 scholieren om in Brussel te betogen voor meer aandacht voor het klimaat.
Gisteren spijbelden 3.000 scholieren om in Brussel te betogen voor meer aandacht voor het klimaat.
Een delegatie van de Vlaamse regering heeft de jongeren die betogen voor het klimaat uitgenodigd voor een gesprek. Dat gesprek zou volgende week woensdagnamiddag moeten plaatsvinden. De delegatie van de Vlaamse regering zal bestaan uit viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA), minister bevoegd voor Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) en minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld). Dat heeft het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois laten weten.

Gisteren spijbelden 3.000 scholieren om in Brussel te betogen voor meer aandacht voor het klimaat. De Vlaamse regering wil graag een delegatie van die jongeren uitnodigen voor een gesprek. “De regering juicht toe dat de jongeren bekommerd zijn voor het klimaat, maar we zijn het niet eens met het spijbelaspect van de actie”, is te horen. Niet toevallig worden de jongeren dan ook uitgenodigd op woensdagnamiddag, meer bepaald om 16.30 uur na het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. De regering wil met de jongeren onder meer in gesprek gaan over het Vlaamse Klimaatplan.

Eerder op de dag had kersvers minister van Energie Lydia Peeters al gezegd dat ze de jongeren volgende donderdag wilde uitnodigen bij Open Vld. “Die uitnodiging blijft. Het gaat om een initiatief vanuit de partij”, klinkt het op het kabinet-Peeters.

"We zijn met de partij een ambitieus plan voor de toekomst aan het uitschrijven. Daarbij is alle input van derden belangrijk", zei de kersverse minister.
 Als de jongeren volgende week donderdag opnieuw gaan betogen, moeten ze wel opnieuw spijbelen. "Persoonlijk had ik het ook liever op een woensdag gezien, ik wil zeker geen spijbelgedrag aanmoedigen", zei de minister nog. "Maar anderzijds: zoveel jongeren die echt bewust omgaan met het klimaat mogen we niet negeren. Ze hebben zelf aangegeven dat ze komende donderdag terug in Brussel zijn. We nodigen ze graag over de middag uit op het partijbureau". 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).
Photo News Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Carlu

  De jeugd verdiend gehoord te worden. Zij zijn immers onze toekomst! En de regering zou een voorbeeldfunctie kunnen aannemen voor " onze hoop " jongeren en zelfs voor de rest van de wereld. En niet met loze beloftes op pad ... Er is nog hoop.

 • Fons Casteels

  Uitgenodigd bij de Vlaamse regering? Om ze een bolwassing te geven, hoop ik. Spijbelen is in geen enkel geval toegelaten - laat staan verantwoord. Het mooiste bewijs: vorige donderdag hebben ze "gespijbeld voor het milieu", maar grootste vervuiler China heeft sindsdien geen microgram CO² minder vervuild.

 • Claudia Rosseel

  Zijn die per fiets naar Brussel gegaan voor het milieu? En hebben ze voldoende wetenschappelijke kennis om het probleem goed in te schatten? Of willen ze gewoon liever een dagje vrij?

 • Roger Geens

  Het klimaat of het milieu redden begint steeds bij zichzelf en alleen kopen wat je echt nodig hebt is een belangrijk iets .Die leerlingen zijn jong en zij kunnen er voor zorgen dat zij het voorbeeld geven ,zodat de anderen volgen .

 • Freddy Sonnemans

  @Myrtle Marien : volmondig met je eens. Overheidsinstanties(bv VRT) moeten dan ook eens de kans geven aan de critici van de klimaatsekte. De huidige plannen leiden enkel tot een massale verarming en lossen niks op(om niet het tegenovergestelde te zeggen).