Vlaamse regering neemt 3 miljard euro subsidies onder de loep

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele
Photo News Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele
Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) gaat de 3 miljard euro subsidies die Vlaanderen elk jaar uitdeelt in kaart brengen. "Ik wil duidelijkheid scheppen over waar we precies geld aan uitgeven. Nu hebben we geen helder overzicht", zegt hij in een gesprek met De Tijd.

Het was al bekend dat Jambon I 6 procent of 180 miljoen euro minder subsidies per jaar wil toekennen. Om die reden stond de cultuursector de voorbije dagen op zijn achterste poten. Maar de Vlaamse regering wil dus nog een andere weg bewandelen. Diependaele geeft zichzelf vier jaar om een databank van de volledige Vlaamse subsidiestroom op poten te zetten. Het gaat om steun aan de socio-culturele sector, welzijn, bedrijven, en onderzoek en ontwikkeling.

Meer transparantie

Een van de doelstellingen is meer transparantie bieden, ook voor de burger. "De databank wordt in eerste instantie een intern instrument. Maar op de lange termijn is het wel de bedoeling dat het publiek ze kan raadplegen, in de mate dat dat te verenigen valt met de privacyregels", zegt Diependaele. Daarnaast wil de regering vlotter kunnen vaststellen of er dubbels in de subsidiëring zitten. "Het kan perfect zijn dat een organisatie uit 17 potten subsidies krijgt en dat die alle 17 gerechtvaardigd zijn. Alleen weten we dat nu niet.”

De creatie van de databank past in de overgang naar een prestatiegerichte begroting. Wordt de databank dan ook het begin van een volgende saneringsronde? "Helemaal niet", verzekert Diependaele. 'Maar als de overheid haar kerntaken bijstuurt, is het logisch dat dat ook met subsidies gebeurt.”

Bekijk ook: Vlaamse regering zet het mes in subsidies cultuursector
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludwig Vanleeuwen

  Jammer dat hetgeen bespaard wordt op subsidies, niet terug geïnvesteerd wordt in wat de volledige Vlaamse bevolking nodig heeft, maar in Antwerpen. En de rest van Vlaanderen, waaronder ook N-VA- en VB-kiezers, kunnen stikken! Onthou dat maar!

 • Gino Denil

  En hoeveel jaar zit de N-VA al in de Vlaamse regering.

 • Degeest Etienne

  Elk jaareinde worden er allerlei soorten huishoudagenda's op de markt gebracht. Misschien kunnen ze dit als eindejaarscadeau aan elkaar schenken. Op deze manier is het misschien makkelijker om hun boekhouding up-to-date te houden. Ikzelf moet niet zoeken achter zo'n enorm bedrag, de belastingen weten dit bij mij perfect in kaart te brengen.

 • gilbert Gijdé

  dat ze eens eindelijk in hun eigen zakken zoeken.Welke regering is dit nu-een regering van egoisten;wat verwacht je anders van de nva.men is beter af in Wallonie

 • Dirk Janssens

  Eindelijk een minister met verstand, in de industrie zegt men ook, meten is weten.