Vlaamse regering maakt 250.000 euro vrij voor Mozambique en Malawi na cycloon Idai

De Vlaamse regering zal 250.000 euro vrijmaken voor Mozambique en Malawi na de verwoestende doortocht van cycloon Idai.
REUTERS De Vlaamse regering zal 250.000 euro vrijmaken voor Mozambique en Malawi na de verwoestende doortocht van cycloon Idai.
De Vlaamse regering zal 250.000 euro vrijmaken voor Mozambique en Malawi na de verwoestende doortocht van cycloon Idai. Dat melden Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister Koen Van den Heuvel in een mededeling.

Het geld gaat voornamelijk naar het lenigen van de meest dringende noden. Het Rode Kruis Vlaanderen spant zich momenteel volop in om veilig water, een voorlopig onderdak en de nodige basisgoederen te bezorgen aan mensen die hun volledige hebben en houden kwijt zijn. De organisatie richt zich voornamelijk op de afgelegen rurale gemeenschappen die door overstromingen en landverschuivingen volledig afgesloten zijn en nog geen hulp hebben ontvangen. 

‘Klimaatgerelateerde rampenparaatheid’

Daarnaast zet het Rode Kruis Vlaanderen in op 'klimaatgerelateerde rampenparaatheid' in de regio. De organisatie voert momenteel namelijk een klimaatproject uit in het grensgebied tussen Malawi en Mozambique. Dankzij een luik binnen dit programma kon het Rode Kruis onmiddellijk middelen vrijmaken voor dringende hulp. Zo slaagde de organisatie erin 5.000 hulpgoederen ter plaatse te krijgen nog vóór de toegangswegen dagenlang afgesloten waren.

"De armste landen in het Zuiden worden getroffen door de klimaatverandering. Vlaanderen werkt daarom in functie van de burgerbevolking mee aan projecten in Malawi en Mozambique, die zich richten op duurzame, structurele oplossingen om de impact en negatieve gevolgen van de klimaatverandering te beperken", zei Bourgeois daarover. 

Noodzakelijke hulp

"Met de 250.000 euro die we nu vrijmaken, kan de eerste noodzakelijke hulp geboden worden zoals water en onderdak. Ook op lange termijn blijven we inzetten op lokale versterking om het Zuiden het hoofd te helpen bieden aan dergelijke rampen ten gevolge van de opwarming van de aarde", aldus nog minister Van den Heuvel. 

De overlevenden van cycloon Idai zijn intussen begonnen aan de heropbouw. Het aantal doden door cycloon Idai in Mozambique, Zimbabwe en Malawi is tot 615 gestegen, zo hebben de Verenigde Naties vandaag gemeld. Ze haalden officiële cijfers van de regeringen van de drie landen aan. Het dodental liep in Mozambique tot 417 op, zei minister van Milieu Celso Correia, terwijl de balans in Zimbabwe en Malawi volgens een woordvoerder van het VN-noodhulpagentschap OCHA tot respectievelijk 139 en 59 doden steeg.

Het bleef regenen in de havenstad Beira in Mozambique, die onder water kwam te staan toen de cycloon aan land ging. De stad van 500.000 inwoners werd verwoest door de storm. De enorme cycloon liet een 125 kilometer wijd meer achter in Beira en de omliggende gemeenten en dorpen. 

In heel Mozambique zijn naar schatting 1,8 miljoen mensen getroffen, de helft daarvan zijn kinderen, meldt Unicef. De verwoestende cycloon heeft volgens een nieuwe balans aan 417 mensen in Mozambique het leven gekost. Ook in buurland Zimbabwe zijn al honderden slachtoffers geteld.
REUTERS In heel Mozambique zijn naar schatting 1,8 miljoen mensen getroffen, de helft daarvan zijn kinderen, meldt Unicef. De verwoestende cycloon heeft volgens een nieuwe balans aan 417 mensen in Mozambique het leven gekost. Ook in buurland Zimbabwe zijn al honderden slachtoffers geteld.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Appelmans

  Van de miljoenen die een paar jaar geleden opgehaald zijn voor Haïti zijn exact 2 huizen herbouwd....

 • leen hanssens

  Waar blijven ze het geld halen? Bij de belastingbetaler?

 • Peeters Freddy

  Correctie, de belastingbetaler maak dat bedrag mogelijk en vrij.

 • MONIQUE VAN LAECKEN

  De autoriteiten ter plaatse zullen weer heel tevreden zijn. Ze kunnen het geld onder elkaar verdelen of dacht je nu werkelijk dat de getroffen mensen daar iets van zien ?

 • jozef van riel

  250.000 euro?? Is dat een grap? Dit staat gelijk met 0.5 !!! euro per Vlaming, gerekend naar 5 milj. Vlamingen!