Vlaamse regering legt strengere energienormen op: oudere huizen minder waard

Minister van Energie Bart Tommelein
Photo News Minister van Energie Bart Tommelein
Wie een huis koopt, krijgt vanaf 2021 nog maximaal vijf jaar voor ingrijpende isolatiemaatregelen. Voor oude, vrijstaande woningen met een slechte ecoscore dreigt zo waardeverlies, volgens experts.

Om de Europese energiedoelstellingen te halen, moet Vlaanderen een tandje bijsteken op vlak van energie-efficiëntie. Daarom legt de Vlaamse regering hogere eisen op aan kopers van woningen, zo werd zaterdag beslist op de fameuze superministerraad. Voortaan moet een huis binnen de vijf jaar na aankoop aan minstens drie criteria inzake isolatie en verwarming voldoen. Dat kan kopers op korte termijn stevig op kosten jagen. "Maar wie zijn huis energie-efficiënter maakt, ziet tegelijk zijn factuur dalen en de waarde van zijn woning stijgen", stelt minister Bart Tommelein (Open Vld).

De beslissing maakt de drempels voor kopers niet noodzakelijk hoger. "De nieuwe eisen kunnen de aankoopprijs van een huis ook drukken. Als een pand nog heel veel investeringen vereist, zal dit meespelen in de onderhandelingen", aldus econoom Steven Trypsteen van ING. Vooral voor oude, vrijstaande woningen met een slechte EPC-score dreigt zo waardeverlies.

De Vlaamse regering klopte ook de betonstop af. Voor het eerst wordt daarbij een kostprijs geplakt op het compenseren van de grondeigenaars die waardeverlies lijden: tussen de 2 en 9 miljard euro. Voor de financiering zal Vlaanderen de 'winnaars' van de betonstop aanspreken. Dit zijn eigenaars van percelen in woonkernen, waar straks mogelijk meer bouwlagen opgetrokken kunnen worden. Wie door zo'n planwijziging een forse meerwaarde realiseert, zal daar tot 50% belastingen op betalen. 

Hoe groot de renovatiekosten zijn, hangt af van woning tot woning, maar het bedrag kan stevig oplopen. Lees er meer over in onze abonneezone. 
701 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Peeters

  Dat geldt dus voor huizen die vanaf 2021 aangekocht worden, of niet? Wat dan met de huizen aangekocht vóór die datum? Ik vernam ook dat als men de aanpassingen niet doet, men daarvoor niet beboet zal worden. Klop dat allemaal, of wie wil mij verbeteren?

 • Sabin Schoofs-Gielen

  Wij zijn Bartje Tommelein zijn gezicht moe gezien! Telkenmale hij op de TV verschijnt, kost het ons geld! Wij zullend vooral hem, en ook de ganse Open-VLD gedenken bij de verkiezingen! Wat denkt hij wel!

 • Manten Kalle

  En dan willen ze met de betonstop dat ge oude huizen koopt ipv een nieuwbouw te zetten.

 • Johan Emmers

  De staatsgevangenis genaamd Vlaanderen heeft zijn regels nog wat verstrengd. Nog even en de gewone burger is beter af in een gevangenis dan in zijn eigen huis.

 • Marc Baeyens

  Tommelein wil koste wat kost scoren met zijn energieplan. Freya deed het ook door geld uit te geven dat er niet was, Dommelein door geld te halen waar het niet is. De Freya-factuur wordt een Tommelijn-taks.