Vlaamse regering lanceert cultuurcoronapremie tot 1.500 euro

Een flashmob van de cultuursector op de Korenmarkt in Gent enkele weken geleden.
Wannes Nimmegeers Een flashmob van de cultuursector op de Korenmarkt in Gent enkele weken geleden.
Wie in de culturele sector werkt en tussen de mazen van het net aan bestaande steunmaatregelen valt, kan binnenkort - onder bepaalde voorwaarden - een Vlaamse cultuurcoronapremie tot 1.500 euro aanvragen. Dat is één van de maatregelen die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. 

De Vlaamse regering besliste eerder al om een coronanoodfonds op te richten en om daarbij 65 miljoen euro opzij te zetten om het leed in de cultuursector te verzachten.

De regering-Jambon heeft nu ook verschillende concrete steunmaatregelen uitgewerkt. Een van de meest opvallende ingrepen is de invoering van een forfaitaire cultuurcoronapremie van 1.500 euro voor "kwetsbare kernspelers in het Vlaamse culturele ecosysteem". Het gaat om mensen uit de cultuursector die ook financieel getroffen zijn door de coronacrisis, maar niet kunnen genieten van de federale en/of regionale compensatiemaatregelen. De premie zal in principe via een app aangevraagd kunnen worden vanaf 17 juli. Aanvragen kunnen tot eind augustus ingediend worden. 

"Alle geleden schade vergoeden is jammer genoeg onmogelijk", zegt minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), "maar ik ben blij dat ook individuele kunstenaars en cultuurwerkers die niet meteen onder het dak van een instelling zitten, van het noodfonds gebruik zullen kunnen maken.”

Verder zullen culturele organisaties die al structureel gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, een bijkomende subsidie kunnen aanvragen. Die moet het financiële verlies helpen compenseren dat die organisaties lijden door het wegvallen van tal van publieke activiteiten. 

Circusorganisaties 

Concreet gaat het om organisaties die in het jaar 2020 structurele werkingssubsidies ontvangen in het beleidsveld cultuur en circusorganisaties die van 2016 tot en met 2020 een projectsubsidie ontvangen hebben. Ook voor de bijkomende subsidie ligt de uiterste indiendatum op 31 augustus. 

Naast die twee ingrepen, krijgt een reeks van koepelorganisaties - van Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Literatuur Vlaanderen en Cultuurloket tot vzw Hefboom - bijkomende middelen om de coronaschok in hun deelsectoren op te vangen. Zo krijgt Literatuur Vlaanderen extra middelen voor twee specifieke maatregelen: een royaltycompensatie en een tussenkomst in de schade door afgelaste auteurslezingen.

Lees ook: GROOTSTE KOEPEL VAN WOONZORGCENTRA EN ZIEKENHUIZEN BRENGT MINISTER BEKE IN VERLEGENHEID: “Beke vijf keer om actie gevraagd. Nul keer antwoord” (+)

Bekijk ook: Wie terugkeert uit risicogebied, moet getest worden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jackie Horrie

  Is België zo een rijk land???geen geld voor beter pensioen geen geld voor verpleegkundigen enz een van de duurste landen kwa belastingen doe zo voort en wie zal dat betalen ???

 • Gerry Cle

  Een eenmalige premie van 1500 euro is natuurlijk geen vetpot maar wel beter dan niets. De regering heeft gelukkig begrepen dat ze moeten investeren ipv besparen om onze economie niet helemaal te laten instorten.

 • Wim Salomon

  Ten koste van de gepensioneerden. De index wordt niet aangepast, en het pensioen gaat niet omhoog,

 • Dirk Tuymans

  Nva en Vld zijn ons land in de dieperik aan het storten. Sinterklaas spelen met belastingsgeld. Precies dat die echt geen stem meer willen bij de volgende verkiezingen. Ben is benieuwd dat de mensen die massaal gaan ontslagen worden ook duizenden euro’s premies gaat krijgen van de regeringen. Waarschijnlijk niet.

 • Jean-Paul Van der Borght

  nog nooit onze ministers zo blij gezien want ze kunnen met geld strooien, iemand zal het ooit moeten terug betalen maar dat zal hun worst wezen. 1 Groep is al genoemd de gepensioneerden