Vlaamse regering komt terug op beslissing: toch geen verbod op stookolieketels in 2021

BELGA
De Vlaamse regering slikt haar verbod op de verkoop van stookolieketels vanaf 2021 al weer in. Dat kondigt het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vanavond aan. De voorbije dagen was massaal protest ontstaan van brandstofhandelaars en eigenaars van een mazouttank. 

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) had gisteren nog verbolgen gereageerd op de beslissing van de Vlaamse regering om de verkoop van stookolieketels te verbieden vanaf 2021.

Maar het probleem is vooral dat Vlaanderen niet bevoegd is voor een verkoopsverbod. Dat is federale materie en in het federale energiepact staat dat de verkoop pas vanaf 2035 aan banden wordt gelegd. Tommelein zal zijn federale collega Marie-Christine Marghem vragen om dat te versnellen, maar garanties zijn er niet. 

Er komt in 2021 dus nog geen algemeen verbod op de verkoop. "We hebben dit reeds verduidelijkt aan de sector en binnenkort zal er een officieel overleg plaatsvinden met hen. Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie", aldus Tommelein.

Wel wordt de plaatsing van nieuwe stookolieketels bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties al vanaf 2021 onmogelijk gemaakt. "We moeten afstappen van fossiele brandstoffen, dat is belangrijk voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid. En voor alle volgende generaties", benadrukt Tommelein. 
572 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Hieruit blijkt dat deze minister er niets van kent en zelfs zijn bevoegdheden niet kent. En dat moet ons lijden?

 • Pieter Paulus

  En niet alleen Jan hesp maar zeer goede vrienden van Jo vdz cvp ook met nachtwinkels en al de bru....s

 • Pieter Paulus

  En ook de beste vrienden van een Limburgs cvp acw minister hebben een stookolie nachtshops benzinepompen en pizza handel in heel Limburg en ze zetelen voor spa in de gemeenteraad van een Limburgse stad

 • Leen Nicolai

  Leer eens een duidelijke beslissing nemen minister van ....Het zou misschien eens handig zijn en dit voor alle ministers waarvan de kleine man niet telt om eens een cursus te gaan volgen van bij de werkende mens. Dan kunnen ze eens wat er buiten hun muren gebeurd m.a.w. de realiteit eens opsnuiven. B.v.na hun verlof dan zijn ze wel uitgerust en zo niet. Wel dan kunnen ze verder slapen op hun cabinet!!!,

 • Pieter Paulus

  Jan hesp ze zuster heeft samen met haar man een mazouthandel in Genk