Vlaamse regering keurt regelluwe zones voor energie goed

Minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).
BELGA Minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).
De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) de regelluwe zones op het vlak van energie principieel goedgekeurd. Een regelluwe zone is een proeftuin waar onderzoekers kunnen experimenteren zonder dat ze gehinderd worden door de algemene wetgeving.

In een regelluwe zone krijgen onderzoekers tijdelijk de toestemming om nieuwe technieken of toepassingen op het vlak van energie uit te testen. Concrete voorbeelden zijn het Thor Park in Genk en het project Buurzame stroom in Gent.

De Vlaamse regering creëert het wettelijk kader, maar de erkenning van een project als regelluw moet gemotiveerd worden. De Vlaamse regering zal project per project beoordelen. De voorwaarden zijn strikt: het project moet concreet en innovatief zijn. Het moet ook duidelijk omlijnd zijn in ruimte en tijd. Het moet een maatschappelijk belang hebben en mag geen onevenredige last opleggen aan derden. Ten slotte moeten de resultaten elders gereproduceerd kunnen worden.

De erkenning als regelluwe zone geldt voor maximaal tien jaar, en kan nog één keer met maximaal vijf jaar worden verlengd. Op geregelde tijdstippen en na afloop moeten de onderzoekers uitvoerig rapporteren. 

Na deze eerste principiële goedkeuring moet het besluit van de Vlaamse regering nog voor advies naar de Raad van State. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  We hebben toch geen regering meer? Waarom beslissen ze dan ook niet om de belastingen met 20% te verminderen? Als alles anders zo vlot kan.

 • jean driesen

  Een geweldig voorstel. Nu nog een regelluwe rijweg-aanlegzone, dan kan misschien, na 40 jaar klooien en bemoeienissen van de raad van state, de Noord-zuid verbinding in Houthalen-Helchteren aangelegd worden. Voeg daarbij nog een regelluwe gevangenis-aanbouwzone en we kunnen eindelijk onze gevangenen en gedetineerden behoorlijk huisvesten. Waar een wil is een weg...

 • Gerard Braeckmans

  Mevrouw de minister van Energie liep laatst weg van vragen van een journalist.

 • Lucien Peeters

  Na ramp Turtelboom , de belover Tommelein nu deze trees op energie. Een ding is wel zeker: onze factuur voor energie zal weeral stijgen. Geen woord meer over verlaging van de BTW terug naar 6 % zoals voorheen.

 • Paul Boutsen

  Kan er misschien eens over de belofte van Tommelein en zijn schandalige digitale meters gezegd worden? We hebben al een groepsaankoop afgewezen wegens de onzekerheid over de digitale meter!