Vlaamse regering heeft akkoord over begroting

BELGA
De Vlaamse regering heeft rond 22 uur een akkoord bereikt over de begroting 2019. Die begroting is opnieuw in evenwicht. Dat meldt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De details over het begrotingsakkoord worden maandag bekendgemaakt, samen met de Septemberverklaring van de regering.

Bourgeois reageert tevreden, volgens hem heeft zijn regering woord gehouden. "We gaan het laatste jaar van deze regeerperiode in met een ambitieuze Vlaamse begroting met forse budgetverhogingen en nieuwe investeringen. Zo blijven we werken aan een welvarend, innovatief en sociaal Vlaanderen", klinkt het.

Dat het niet de allermoeilijkste begrotingsoefening zou worden voor de Vlaamse regering lag al langer vast. De periode van zware besparingen is achter de rug, de economische sterren staan ook wat gunstiger en de regering kan rekenen op wat meevallers.

Hoe groot is overschot?
Dat maakt dat de regering-Bourgeois niet alleen een begroting in evenwicht kan voorstellen, maar ook ruimte heeft om te investeren. Kanttekening wel: de investeringen voor de Oosterweelverbinding zijn niet meegerekend.

Of de regering haar belofte kan waarmaken om 500 miljoen euro extra te investeren in Welzijn en in Onderzoek en Ontwikkeling zal maandag moeten blijken bij de voorstelling van de begrotingscijfers. Dan zal ook duidelijk worden waar de Vlaamse regering precies bijkomend wil investeren, hoe groot het eventuele overschot is en of er buffers zijn voorzien voor mogelijke tegenvallers.

"Witte rook"
Bourgeois is alvast trots op het bereikte evenwicht. "Met een gezonde begroting zorgen we er voor dat ook de volgende Vlaamse regering over extra investeringsruimte zal beschikken", klinkt het. Ook begrotingsminister Bart Tommelein reageerde tevreden op Twitter. "Witte rook: Vlaamse regering levert opnieuw een begroting af in evenwicht, mét de nodige investeringen."
109 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hannes leo

  Jan Dessers: ingevolge de zesde staatshervorming, goedgekeurd door de regering DR ontving deze Vlaamse regering juist heel wat minder geld. Bovendien diende Vlaanderen heel wat meer transfers te betalen aan Brussel, ook ingevolge diezelfde zesde staatshervorming. Men heeft ernstige inspanningen moeten leveren om dit op te vangen, vandaar opmerkelijk dat de begroting in evenwicht is.

 • johan vankeirs

  De Vlamingen betalen zich blauw aan al die regeringen en krijgen niets voor terug.Er is dringende nood aan verandering maar dan een andere dan over 4 jaar,want deze deugd niet.

 • Wilma Buttiens

  is dit goed nieuws?terwijl de federale regering een tekort heeft van 8 miljard,schijnheilige boel,met de NVA is het rampzalig geworden

 • Herman De Wilde

  Met al hun verdoken taksen en belastingen uitsluitend op " gewone" mensen is dit geen kunst, wetend dat miljoenen uitgedeeld worden aan bedrijven en vriendjes die het doorsluizen naar hun belastingvrije aandeelhouders. Normaal moest er een ruim overschot zijn. Afschaffen die deelregeringen.

 • andre wouters

  En wie is de vlaamse regering???? Hoor alleen de N-VA en O-VLD !!!!!!!!!