Vlaamse regering erkent twee rampen en breidt erkenning derde ramp uit

BELGA
De Vlaamse regering heeft de overvloedige regenval van begin juni en van eind augustus 2015 als ramp erkend. Het gaat in totaal om 200 dossiers. De eerder erkende ramp van de overvloedige regenval van eind juli 2014 wordt geografisch uitgebreid. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois vandaag bekendgemaakt.

Voor de regenval van 5 juni 2015 gaat het om 78 dossies uit gemeenten in de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Wat de overvloedige regenval van 29 en 30 augstus betreft, gaat het om 122 dossiers uit gemeenten in Oost- en West-Vlaanderen.

Daarnaast wordt het geografische gebied van de eerder erkende ramp van 27, 28 en 29 juli 2014 uitgebreid met negen gemeenten in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, goed voor 146 dossiers voor een bedrag van 2 miljoen euro.

Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de erkenning van rampen en de financiële tegemoetkoming ervan. De vaststelling van een ramp gebeurt steeds op basis van adviezen van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut).