Vlaamse regering bereikt geen akkoord over nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) agendeerde het dossier vandaag opnieuw op de ministerraad, zonder succes.
Photo News Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) agendeerde het dossier vandaag opnieuw op de ministerraad, zonder succes.
De Vlaamse regering heeft vandaag geen akkoord bereikt over de benoeming van een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen. Het is al van oktober vorig jaar geleden dat de regering Didier Detollenaere aanstelde als waarnemend gouverneur.

De benoeming van een opvolger voor Jan Briers zit al enkele maanden muurvast. De opvolger van Briers zou de eerste zijn die volgens de nieuwe onafhankelijke en objectieve procedure zou worden gekozen.

Maar het draaide helemaal anders uit. Volgens Vlaams minister Liesbeth Homans kwam Wim Leerman, de directeur van de stad Aalst, als beste uit de tests. Maar Open Vld betwistte de uitslag van de selectieprocedure, zette de hakken in het zand en hield vast aan de liberale kandidate Carina Van Cauter.

Omdat de Vlaamse regering in consensus beslist, bleef de benoeming van een nieuwe gouverneur uit. De regering duidde uiteindelijk arrondissementscommissaris Didier Detollenaere aan als waarnemend gouverneur.

“Geen consensus” 

In een poging om de politieke patstelling te doorbreken had minister Homans het dossier vandaag opnieuw geagendeerd op de ministerraad. Er dreigt immers ook een juridische procedure als er geen enkele kandidaat wordt benoemd tot gouverneur.

“Er werd vrijdag geen consensus bereikt”, geeft Liesbeth Homans als enige reactie. Open Vld onthoudt zich van alle commentaar. De liberale kandidate Carina Van Cauter trok haar kandidatuur al op 6 november in, nadat de resultaten van het assessment in de pers werden gelekt.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  De beste kandidaat op de eerste plaats Roger Duyssens is blijkbaar voor jou niet van toepassing.Dat die trees gebuisd is, is voor jou geen probleem zo te lezen.Roger als het van NVA afgehangen had waren de provincies al afgeschaft maar SPA cd&v en open vld hun vriendjes die mogen hun postjes niet verliezen daar gaat het bij de trado partijen om.

 • jos beverke

  Dat Gouverneur gedoe is altijd een politiek spelletje geweest.In Oost Vlaanderen was er een stille overeenkomst tussen de socialisten en de liberalen.Normaal dat deze laatsten nu tegensputteren.Voor mij mogen ze dat gouverneur gedoe ,Vlaamse Waalse,Brusselse,en Oost kanton gedoe afschaffen We zullen nog wat sparen en kan dat geld dienen om echte problemen in ons land aan te pakken.

 • marnix laureyns

  Provincie raden gewoon afschaffen. Er zijn regeringen genoeg

 • Pedro Gonzalez

  Mag het ook een vrouw zijn? Dan stel ik pr.dr. Marion van San voor die jaren geleden werd uitgespuwd door de politiek omdat zij voor Verwilghen schreef dat "de oververtegenwoordiging van een bepaalde bevolkingsgroep op termijn wel eens voor problemen zou kunnen leiden". Dat mocht niet gezegd worden. Maar wat heeft ze gelijk gekregen. Als rechtzetting zou dat een mooie politieke stap zijn.

 • Jos Huibers

  Vermits de provincie tog functioneert zonder gouverneur, kunnen we misschien de functie en ook in een keer de provinciebesturen af te schaffen.