Vlaamse rechters zijn negen keer strenger op vlak van asielrecht

Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.
De Vlaamse rechters tonen zich bij de toepassing van het asielrecht negen keer strenger dan hun Franstalige collega's. Dat blijkt uit het activiteitenverslag van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV), zo meldt de krant L'Echo.

Het is de eerste keer in tien jaar dat de RvV statistieken per taalrol publiceert. Uit die data blijkt dat Franstalige rechters negen keer sneller het statuut van vluchteling toekennen. 

Volgens die gegevens resulteerde van 2017 tot en met 2019 zo’n 92,44 procent van de beroepsprocedures  in Vlaanderen in een verwerping. Bij Franstalige rechters was dat maar 70,81 procent. In diezelfde periode leidde 1,20 procent van die procedures bij de RvV in Vlaanderen tot een erkenning van het vluchtelingenstatus. Aan Franstalige kant liep dat op tot 12,18 procent.

"Er is geen noemenswaardig verschil tussen de taalkundige rollen op het vlak van regularisaties, visumaanvragen en gezinshereniging. Maar voor het asielrecht is het verschil onbetwistbaar", zegt Serge Bodart, eerste voorzitter van de RvV. Een verklaring voor het verschil kan niet worden gegeven.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  Daar verschiet ik niet van en zo is het ook met de veiligheid in de kerncentrales.In Vlaanderen worden die stipt uitgevoerd en in het zuiden is het van, We gaan een koffie drinken dat zal wel in orde zijn dat is verleden maand nog gecontroleerd.

 • Eddy Keulier

  De factuur gaat toch richting noorden. Geen probleem voor hen.

 • Albric Paridaens

  Tja, moet er nog bewezen worden dat Wallonië in alles lakser is dan Vlaanderen. De krekel en de mier zeker .

 • Stephan Persoons

  Edmond Dillien -> dat verklaart niet het frappante verschil tussen Noord en Zuid. Beide werken met dezelfde wetten maar 20% verschil in verwerpingen van beroepsprocedures toont aan dat men in het zuiden beduidend lakser is (en dus meer gerechtelijk werk en kosten genereert!) dan in Vlaanderen

 • Roger Deprez

  Van tegenstellingen gesproken maar dit is geen enkel politiek probleem in dit land, men is afgegleden tot alles moet kunnen en iedereen trek zijn plan, waarom dan niet volledig of is het een kwestie van geld omdat de ene economisch sterk staan en de andere zeer zwak staat op economisch vlak maar dan toch minstens even veel of meer wil te zeggen hebben in dit land. Ongelooflijk maar toch waar.