Vlaamse provincies ongerust over afschaffing en vragen dringend onderhoud met formateur Jan Jambon

Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA).
BELGA Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA).
De Vereniging van de Vlaamse Provincies wil op korte termijn ontvangen worden door de formateur van de nieuwe Vlaamse regering, N-VA’er Jan Jambon. Dat melden VVP-voorzitter Ann Schevenels (Open Vld) en directeur Raymond Van Loock. Eerder op de dag had Luk Lemmens (N-VA), ondervoorzitter van de VVP, een eerder afwachtende houding aangenomen tot er meer duidelijkheid is over de passage in de startnota van Bart De Wever (N-VA). Daarin staat dat de Vlaamse provincies vanaf 2024 afgeschaft moeten kunnen worden. Ook CD&V is daar niet voor te vinden.

Tijdens het gesprek met Jambon wil de VVP haar memorandum voor de voorbije Vlaamse verkiezingen toelichten, meer bepaald de bestuurscultuur van 'interbestuurlijke samenwerking' zoals die al ingeburgerd is in Nederland en Denemarken. Daarnaast wil de VVP de formateur ook informeren over haar ambitienota 'Over het DNA van het provinciaal bestuursniveau', waarin de “bestuurlijke meerwaarde van het provinciaal niveau” uit de doeken gedaan wordt.

In de startnota voor de Vlaamse formatiegesprekken staat te lezen "dat met sterke Vlaamse en lokale overheden provinciebesturen vanaf 2024 kunnen ophouden te bestaan". Tegelijk worden "de gemeenten uitgenodigd tot een omvattende fusieoperatie om voldoende bestuurskracht te behouden en verder te ontwikkelen". 

Omwille van de koppeling die de startnota kennelijk maakt tussen de afschaffing van de provincies en fusies van gemeenten vindt Antwerps gedeputeerde Lemmens het nog te vroeg voor een inhoudelijke reactie en wil hij hiervoor het resultaat van de formatiegesprekken afwachten.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PATRICK DEMAEGHT

  Wedden dat ze niet afgeschaft worden voor het 2100, ze durven hun achterban niet opdoeken. Alhoewel de kosten niet evenredig zijn aan de baten. Veel te veel postjes en geldgewin mee gemoeid.

 • Tom Faes

  Vergeten hoeveel nva senatoren er zetelen , jokke ? Om de boel af te schaffen of om de poen binnen te rijven ? Wat denk je zelf ? NVA stelt dit voor en hoopt dat "anderen " is voorstel wegstemmen . Dat is wat men noemt schijnheiligheid .

 • stefan leysen

  De provincies afschaffen en per provincie nog drie a vier grote gemeentes of steden als je het zo wil noemen zoals in de provincie Zeeuws Vlaanderen, alles draait daar op wieltjes waarom zou dat in Vlaanderen niet kunnen. Dit zou pas een terugdringen van de kosten zijn maar dat gaat weer veel politieke vriendjes hun hangmat kosten. O ja, dat is door Bart De Wever naar voor gebracht en alleen al daarom zal het niet in goeie aarde vallen bij velen.

 • Rik Kleinmond

  moest allang afgeschaft zyn ook de senaat, graaiers

 • leppens victor

  De parvenus zien het al aankomen,stel je voor dat ze ook nog eens iets moeten doen. mvg.