Vlaamse premie voor elektrische auto's flopt

iStock
Door de tegenvallende verkoop van elektrische wagens raakt de Vlaamse zero-emissiepremie twee jaar na de invoering nog altijd niet van de grond. Dat schrijft De Tijd. In de eerste helft van dit jaar vroegen amper 157 Vlamingen een premie tussen 2.000 en 4.000 euro aan, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

In totaal keerde de Vlaamse overheid dit jaar voor 545.000 euro premies uit, terwijl Tommelein elk jaar in een maximumbudget van 5 miljoen euro voorziet. Omdat Vlaanderen vorig jaar ook maar 1,15 miljoen euro uitgaf aan premies, werd de rest van het bedrag van vorig jaar overgeheveld naar 2018. Met het aanwezige budget van 8,3 miljoen euro zou Vlaanderen dit jaar nog meer dan 2.000 premies kunnen uitkeren.

In de eerste helft van dit jaar werden in België 1.705 elektrische auto's verkocht, blijkt nog uit cijfers van automobielfederatie Febiac. Daarmee is de elektrische auto, net als in 2017, goed voor 0,5 procent van de Belgische autoverkoop.
"Dat de elektrische wagen nog steeds niet echt doorgebroken is, bewijst dat de premie zeker nog nodig is. Ik reken op de autoconstructeurs om zo snel mogelijk met nieuwe modellen te komen zoals aangekondigd. Als er meer keuze is, zal de vraag stijgen, wat de prijs kan doen dalen", zegt Tommelein in een reactie.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Kringel

  aan alle onwetenden hieronder: deze premie geldt enkel voor privé personen en niet voor zelfstandigen of firma's. dus wij, rijke zelfstandigen, mogen onze Tesla volledig zelf financieren. Trouwens, op een hybride Porsche Cayenne krijg je deze premie ook niet, want die is niet volledig electrisch.

 • Stefan Vantstraat

  Cash 4 cars flopt. Premie flopt... ik begin toch een tendens te zien beste beleidsmakers! Volgende keer proberen iets langer dan 6 minuten aan een dossier te werken aub!

 • jean-pierre rejek

  Zo een elektrische gocart is goed in grote bedrijven maar niet op de weg ,de batterijen zuur vreten na een tijd alles op .

 • Els Pauwels

  25000 euro voor een vw fox. Dat zijn er 10000 te veel. Niet moeilijk dat ze van hun elektrische auto's niet vanaf geraken

 • Jan Harmsen

  Vlaamse regering prutst en prutst maar verder en kost ons pakken geld!