Vlaamse partijvoorzitters in rouw: "Steunpilaar met groot hart"

Op de dood van voormalig premier Jean-Luc Dehaene wordt over de partijgrenzen heen met verslagenheid gereageerd. Links en rechts zijn het voor een keertje met elkaar eens: ons land verliest vandaag een groot politicus.

"Het overlijden van Jean-Luc Dehaene is een spijtig verlies voor dit land. In bijna even moeilijke tijden als vandaag heeft hij op vele manieren verantwoordelijkheid genomen", zegt sp.a-voorzitter Bruno Tobback.

België plukt anno 2014 nog steeds de vruchten van het werk van Dehaene, zegt Tobback. "Zijn overlijden is spijtig voor zijn familie en voor het land."

Tobback denkt niet dat Dehaene nog een grote rol van betekenis had kunnen spelen in de nationale politiek. "Ik heb niet de indruk dat hij daar nog mee bezig was. Wel gaf hij deze en gene regelmatig nog zijn mening. Ik denk dat ze goed aan deden om daar ook rekening mee te houden."

Bruno Tobback: "Men deed er goed aan met Dehaenes mening rekening te houden."
BELGA Bruno Tobback: "Men deed er goed aan met Dehaenes mening rekening te houden."

Bart De Wever: "Bracht land economisch op orde"
Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever was Jean-Luc Dehaene "een joviale en sociaalbewogen man, met een groot hart en een onvoorstelbaar politiek inzicht. Ik heb nauw met hem samengewerkt in de periode van het kartel CD&V/N-VA. Dat was als jonge politicus een stevige leerschool, waar ik veel uit geput heb", stelt hij.

De Wever wijst erop dat Dehaene een cruciale rol gespeeld heeft in de federalisering van het land. "Hij nam in crisistijden een aantal zeer moedige en gedurfde beslissingen. Zijn beleid was doorslaggevend om ons land in de jaren negentig economisch terug op orde te brengen en ons in de euro te loodsen. Ook daarvoor zal hij altijd herinnerd blijven."

Bart De Wever.
BELGA Bart De Wever.

Gwendolyn Rutten: "De meester van het mogelijke"
België en Europa verliezen met Jean-Luc Dehaene een groot staatsman. Dat zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Ze prijst hem als "een meester van het mogelijke".

"Jean-Luc Dehaene was een bruggenbouwer. Zijn engagement en zin voor verantwoordelijkheid maakten van hem een meester van het mogelijke. Namens Open Vld betuig ik mijn respect en medeleven aan zijn familie, vrienden en de ganse christendemocratische beweging", zegt Rutten.

Gwendolyn Rutten.
PHOTO_NEWS Gwendolyn Rutten.

Wouter van Besien: "Nooit gestopt met werken"
Groen-voorzitter Wouter Van Besien heeft "met verslagenheid" het overlijden van oud-premier Jean-Luc Dehaene vernomen. "Ik zal Jean-Luc Dehaene herinneren als een man van oplossingen. Hij speelde een cruciale rol in de politieke geschiedenis van België. Hij wist onmogelijke situaties te ontmijnen door steeds zoek te gaan naar oplossingen."

Van Besien leerde Dehaene persoonlijk kennen tijdens de onderhandelingen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. "Een intelligente en goedlachse man, die zich 100 procent inzette voor het zoeken naar oplossingen voor de institutionele en economische crisis", herinnert hij zich.

Van Besien looft de inspanningen die Dehaene als premier leverde om België naar de eurozone te leiden en diens rol in de Europese integratie. "We betreuren het dat hij niet ten volle heeft kunnen genieten van zijn verdiende rust na de actieve politiek. Een man die nooit is gestopt met werken", besluit de Groen-voorzitter.

Van Besien leerde de voormalige premier kennen tijdens de B-H-V-onderhandelingen.
BELGA Van Besien leerde de voormalige premier kennen tijdens de B-H-V-onderhandelingen.

Wouter Beke: "België verliest steunpilaar"
Ons land verliest met het overlijden van Jean-Luc Dehaene een groot staatsman. De partij een steunpilaar", dat stelt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een reactie op Twitter.

"Met ongeloof heeft CD&V vandaag het overlijden van voormalig eerste minister en christendemocratisch boegbeeld Jean-Luc Dehaene vernomen. Dehaene was op vakantie in Frankrijk met zijn echtgenote en vrienden. Ten gevolge van een val is hij daar overleden", luidt het in een mededeling van de CD&V. De partij biedt de familie haar diepste blijken van medeleven aan.

Wouter Beke.
BELGA Wouter Beke.