Vlaamse partijen hebben 14 miljoen voor verkiezingen

UNKNOWN
De zeven Vlaamse politieke partijen hebben samen 14 miljoen euro opzij staan om campagne te voeren voor de verkiezingen van 13 juni. Dat bericht De Tijd op basis van hun jaarrekeningen. Dat er dit jaar onverwachts verkiezingen zijn, is geen goed nieuws. Vorig jaar moesten de partijen al diep in hun portefeuille tasten voor de stembusgang.

Voor de grote partijen is er financieel wellicht geen probleem. De sp.a beschikt over 4,5 miljoen euro voor de campagne. Ook Open VLD (3,3 miljoen) en CD&V (2,7 miljoen euro) hoeven zich geen zorgen te maken.
 
De kleinere partijen moeten ofwel hun reserves aanspreken of een beperkte campagne voeren. Lijst Dedecker heeft slechts 200.000 euro opzij staan en Groen! 600.000 euro. Vlaams Belang en N-VA hebben elk nog 1 miljoen euro.
 
Besparen
Op één ding kunnen de partijen alvast besparen: folders en affiches. Door de beperkte tijd die nog rest voor de kiescampagne - het is nog 36 dagen tot 13 juni - zal de kiesstrijd minder merkbaar zijn in brievenbus en straatbeeld.

Normaliter zouden folders en affiches al bij de drukker moeten liggen, maar bij de meeste partijen zijn de kandidaten nog niet allemaal bekend. Alleen Open Vld denkt dat alles normaal zal verlopen, omdat ze er als de kippen bij waren om advertentieruimte te kopen - nog vóór de regering was gevallen.

Maximaal 1 miljoen
Bovendien mogen partijen de laatste 40 dagen voor de verkiezingen maximaal 1 miljoen uitgeven, zodat deze campagne een van de goedkoopste in jaren moet worden. (belga/edp)