Vlaamse parlementsleden voelen zich gemuilkorfd: meerderheid van hun vragen mogen ze niet stellen aan de minister

Leden van het Vlaams parlement mogen tot 70 procent van hun vragen aan de minister niet stellen.
BELGA Leden van het Vlaams parlement mogen tot 70 procent van hun vragen aan de minister niet stellen.
Leden van het Vlaams parlement mogen tot 70 procent van hun vragen aan de minister niet stellen. Dat bericht De Standaard vandaag. 

Het Vlaams Parlement telt 13 vaste commissies. Vorig jaar wezen de voorzitters 21 procent van de vragen af. En in sommige commissies slonk de kans op een vraag in de laatste drie maanden heel sterk. Vooral in de commissie Wonen (59 procent onontvankelijk) en de commissie Mobiliteit (70 procent).

Regels aanpassen

Is er een probleem? Onder anderen Mercedes Van Volcem (Open Vld), lid van de commissie Wonen, vindt van wel. "In de commissie Wonen is het erg. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. (...) In de vorige legislatuur had ik nooit problemen. Toen was Jan Penris (Vlaams Belang) voorzitter. Nu zijn zowel voorzitter (Lorin Parys) als de minister (Liesbeth Homans) van de N-VA."

Er wordt geopperd om de regels aan te passen: de commissievoorzitter en de betrokken minister zouden beter niet van dezelfde partij zijn. Maar de N-VA vindt dat geen goed plan. Parlementsvoorzitter Jan Peumans reageert dat te veel vragen het debat niet ten goede komen.
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edelhart De Muynck

  Waarom zou een minister moeten antwoorden op onnodige vragen , als 70% van de parlementsleden niet aanwezig zijn om te luisteren en zo te kennen geven dat een antwoord hen geen ene moer kan schelen . Een grote show en een-rad-voor-de-ogen-draaierij . De politiek wordt elders gemaakt .

 • Marleen Gevers

  De vragen zijn niet inhoudsloos of dom ... je moet maar eens luisteren naar de nietszeggende inhoudloze domme antwoorden die er gegeven worden door NVA ers , die mensen van wie je denkt dat ze hoger opgeleid en meestal ook nog van een briefke moeten aflezen. Democratie op zijn Noord- NVA ers of Turks

 • oswald billiet

  Eigenlijk vraagt men zich af wat al die verkozenen daar in dat parlement zitten te doen? Ze mogen niet reageren en amper vragen stellen. Als je dan de gemandateerden telt die dat wél mogen doen dan kom je tot de vaststelling dat ons land en Vlaanderen door een heel beperkte en selecte groep wordt bestuurd en de rest zit er bij voor spek en bonen en ze mogen in de handen klappen op de discours. Dat noemt men levende democratie.

 • Roland Peeters

  afschaffen gans die handel

 • Tom Faes

  De jokke is akkoord één regering is meer dan genoeg in ons klein landje .