Vlaamse overheid raadt zwemmen in rivieren en beken af

Illustratiebeeld.
© Bart Leye Illustratiebeeld.
Met de temperaturen die deze week boven de 30 graden gaan, klinkt een verfrissende duik verleidelijk voor sommigen. De Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse Waterweg waarschuwen dat dit erg gevaarlijk is en raden aan om te zwemmen op locaties die aangeduid zijn als zwemwater. De zwemzones aan de kust gaan weer open vanaf 27 juni.

Vlaamse waterlopen zijn niet ingericht om te zwemmen, de veiligheid is namelijk niet gegarandeerd. Niet alleen is de waterkwaliteit niet overal zoals het hoort, duiken in ondiep water kan letsels opleveren en op de bodem liggen soms voorwerpen die je door het troebele water niet kan zien. Bovendien kan het betreden van ecologisch kostbare oeverzones voor schade zorgen. 

Ook voorbijvarende schepen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Ze kunnen niet snel uitwijken of vaart minderen en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip toe worden getrokken. Ook de oevers zijn niet ingericht voor zwemmers, waardoor het lastig kan zijn om op de kade te komen. Ten slotte kunnen ook de grote verschillen in temperatuur gevaarlijk zijn. 

Zwemmen en duiken op bevaarbare waterwegen is daarbij ook wettelijk verboden. 

Lees ook:

Opmars fatale hitte: mens kan de combinatie vocht en extreme warmte niet aan (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stephan Chef

  Misschien de zwembaden heropenen. Gisteren op ATV, zwemmen in Netekanaal te Emblem toegelaten maar niet zonnen?

 • Leen Caeyers

  Zo werk je het gewoon in de hand dat iedereen zijn eigen zwembad wil en hiervoor duizenden liters kraantjeswater nodig heeft.

 • raf de geyter

  ecologisch kostbare oeverzones...? waar? de Sahel is waarschijnlijk nog beter af dan Vlaanderen... zeg maar gewoon dat ge de volgende dag vol boebels staat en alà minute naar de dermatoloog moet.

 • victor vandesande

  In Zweden is dat allemaal geen probleem daar wordt in heel veel meertjes door mensen uit de buurt gezwommen.

 • René Janssen

  nog zo'n wereldvreemd volkje, ' je mag niet zwemmen' hou toch op met die klink klare onzin, ik ben 60 ger en als kind bij een hittegolf sprongen we in beken waar het kon,zelfs de maas, geen mens die ernaar kraaide. hou jullie gestrekt wijsvingertje maar in jullie neus, vanaf een bureautje is de werkelijkheid ver zoek, milieu beleid, lokaal beleid, vlaams beleid en nog wat nationaal net onder europa, en allemaal willen ze hun knullig zegje doen,