Vlaamse overheid gaat facturen sneller betalen

Getty Images/iStockphoto
De Vlaamse overheid gaat voortaan goedgekeurde facturen tot twintig dagen voor de wettelijke vervaldag betalen. Deze wettelijke vervaldag ligt standaard op dertig dagen na ontvangst door de overheid, zoals opgelegd door Europa. "Dankzij een snellere uitbetaling moeten leveranciers minder lang op hun geld wachten“, zegt Vlaams minister van Begroting Lydia Peeters (Open Vld). “Zo komen ze niet in financiële moeilijkheden.”

Wie een dienst levert aan de Vlaamse overheid en daarvoor een factuur stuurt, heeft wettelijk ten laatste 30 dagen na ontvangst door de overheid recht op uitbetaling. Tot nu toe wacht de Vlaamse overheid zowel bij de papieren als bij de elektronische facturen altijd tot die wettelijke vervaldag om tot betaling over te gaan, ook als het dossier al eerder verwerkt is en de vervaldag op de factuur zelf van een vroegere datum uitgaat. Dat creëert bij leveranciers soms de perceptie dat de Vlaamse overheid een laattijdige betaler is. 

Toch scoort de Vlaamse overheid ieder jaar beter inzake de tijdige betaling van facturen. In 2017 werd ruim driekwart van de facturen op tijd betaald. In 2018 steeg dat aantal naar vier vijfde. Die toename heeft rechtstreeks te maken met het stijgend aantal elektronische facturen.

E-facturen

De Vlaamse overheid verbindt zich er vanaf nu toe om goedgekeurde facturen tot twintig dagen eerder dan de wettelijke betaaltermijn te betalen. Hoe sneller facturen de Vlaamse overheid bereiken, hoe sneller ze verwerkt en uitbetaald kunnen worden. Wie e-facturen stuurt, ziet dus eerder zijn geld. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Wij betalen alle dagen direct!

 • jan geens

  Betaal gewoon op tijd . Dat zou al heel wat zijn . Maar het verschil tussen wat ze zeggen en wat ze gaan doen .....

 • Roger Cooks

  En ze gaan ons wellicht ook nog wat vlugger uitzuigen?

 • mich lee

  Die vervaldag op 15 dagen zouden ze moeten afschaffen. Je kan niet eens 2 weken op vakantie gaan of je krijgt aanmaningskosten omdat je je factuur niet tijdig betaalde. Op vakantie kijk ik mijn privé mail niet voortdurend na voor facturen, ik ben dan op vakantie. Dat die leveranciers van nutsbedrijven eens normaal doen en ook 30 dagen nemen voor het betalen van een factuur zoals elk normaal bedrijf.

 • André Van Laethem

  Ja aan de uitkeringen voor afgedankte ministers. Hoeveel keer heb ik deze zever al niet gehoord