Vlaamse onderhandelaars uit elkaar zonder akkoord, vanmiddag nieuwe gesprekken

Bart De Wever (achterin de auto) verlaat de onderhandelingen.
Gregory Van Gansen / Photo News Bart De Wever (achterin de auto) verlaat de onderhandelingen.
Er komt nog geen witte rook uit de schouw van het Martelaarsplein. De toponderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld zijn rond drie uur ‘s nachts zonder akkoord uit elkaar gegaan. Vanmiddag hervatten ze rond twaalf uur de gesprekken.

Bij het buitenkomen houden de meeste onderhandelaars zich op de vlakte en willen ze enkel bevestigen dat er goed gewerkt is en dat er morgen verder gepraat zal worden. “Er is stevig doorgewerkt in goede sfeer. Er zijn veel inhoudelijke knopen doorgehakt. Vrijdag (vandaag, red.) wordt verder aan de begroting gewerkt”, is in de entourage van formateur Jambon te horen. 

Verschillende knopen zijn wel al doorgehakt, maar andere discussies, zoals over de verstrengde inburgering en de klimaatambities verliepen naar verluidt een stuk moeilijker. En zoals dat gaat met laatste loodjes, durven die al eens zwaar te wegen. Niks is bovendien helemaal zeker. Zo zou CD&V bijvoorbeeld het behoud van de provincies hebben binnengehaald, maar een onderhandelaar waarschuwt meteen: “Er is maar een akkoord als er een akkoord is over alles. Op dit ogenblik is er over niets een akkoord”.

Begroting

Een van de belangrijkste en moeilijkste knopen blijft de begroting. Hoeveel geld kan er gaan naar nieuwe investeringen en plannen en tegen wanneer moet de begroting in evenwicht zijn? Stelt de regering dat begrotingsevenwicht uit naar 2024 of wil men sneller uit de rode cijfers? En zo ja, worden er dan naast de Oosterweelverbinding andere grote investeringen buiten de begrotingsdoelstelling gehouden?

Vanmiddag pikken de onderhandelaars de draad opnieuw op en wordt een nieuwe poging gedaan om te landen.

Geen D-Day

Gisteren was de boodschap nog dat de onderhandelaars van de centrale werkgroep vandaag hun bed niet zouden opzoeken zonder akkoord. Het leek met andere woorden D-Day te worden voor de Vlaamse regeringsvorming. 

De onderhandelaars begonnen ‘s ochtends met frisse moed en optimisme aan de laatste rechte lijn. Maar in de loop van de dag hebben verschillende onderhandelaars laten verstaan dat de gesprekken moeizaam en trager dan verwacht verlopen. “Er ligt nog veel werk op de plank”, was in de loop van de dag te horen. Uiteindelijk bleek er té veel werk op de plank te liggen om 's nachts te kunnen landen. Vanmiddag wordt een nieuwe landingspoging ingezet.

Gwendolyn Rutten verlaat de onderhandelingen en zwaait naar de pers.
Photo News Gwendolyn Rutten verlaat de onderhandelingen en zwaait naar de pers.
Wouter Beke moet eerst nog even op zijn auto wachten voor hij kan vertrekken.
Gregory Van Gansen/ Photo News Wouter Beke moet eerst nog even op zijn auto wachten voor hij kan vertrekken.
Liesbeth Homans stapt haar auto in.
Photo News Liesbeth Homans stapt haar auto in.
Lorin Parys kwam omstreeks half 1 's nachts al even naar buiten om een luchtje te scheppen.
Photo News Lorin Parys kwam omstreeks half 1 's nachts al even naar buiten om een luchtje te scheppen.
Jan Jambon, de toekomstige Vlaamse minister-president.
Illias Teirlinck Jan Jambon, de toekomstige Vlaamse minister-president.
Hilde Crevits (CD&V).
BELGA Hilde Crevits (CD&V).210 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Susie Casteleyn

  Is toch echt de pak de poen show.

 • Hans Engelen

  Is er nog altijd geen vuile stinkende rook te zien, want iets anders moeten we niet verwachten!

 • Albert De Vries

  Vanaf morgen gaan ze alleen nog met het openbaar vervoer naar de onderhandelingen komen. Het goed voorbeeld geven, hé

 • Peter Janssen

  Zouden ze niet eens éérst een regering vórmen voor ze al maatregelen afspreken hoe ze ons gaan bestelen met begrotings- en andere leugens?Als het algemeen welzijn van de Vlaamse bevolking voorop staat, zoals ze állen beweren, dan kan er toch geen enkele belemmering zijn om sámen te werken? Oók met de overwinnaar VB!Stelletje hypocrieten.

 • Cor Dierckx

  De Belgische zelf uitgeroepen experts en hoogbegaafden blijven vergaderen, voor wat joost mag het weten. Waarschijnlijk om dezelfde miserie die we al jaren kennen verder te zetten.