Vlaamse moslimjongeren voelen zich politiek slecht vertegenwoordigd

Photonews
Vlaamse moslimjongeren zijn ontevreden over hun politieke vertegenwoordiging. Dat wijten ze niet aan een tekort aan politici met een religieuze of vergelijkbare achtergrond, maar wel aan het vaak reducerende discours rond hun identiteit door zowel politici met Belgische origine als politici met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van politicologe Soumia Akachar (VUB), onder begeleiding van professoren Karen Celis en Eline Severs.

Akachar onderzocht de mate waarin burgers zich al dan niet politiek vertegenwoordigd voelen en de oorzaken hiervan. Daarbij focuste ze zich in het bijzonder op jonge Vlaamse moslims, wier identiteit geregeld het thema is van politieke discussies.

Identiteit

"Het onderzoek toont aan dat we er niet zomaar vanuit mogen gaan dat jonge moslims, of andere minderheidsgroepen, vertegenwoordigd zijn omdat er gradueel meer politici met vergelijkbare (migratie)achtergrond worden verkozen", aldus Akachar. "Doordat jonge Vlaamse moslims zich zowel met Vlaanderen als met de islam verbonden voelen, hebben ze juist behoefte aan politici die de meervoudige kern van hun identiteit begrijpen en weerspiegelen. Enerzijds willen ze niet vastgepind worden op bepaalde identiteitskenmerken, en zich als de 'ander' voelen. Maar anderzijds vinden ze dat politici hun moslimidentiteit of migratieachtergrond ook moeten erkennen."

Moslimjongeren vinden dat wanneer politici over hen spreken, ze vaak vervallen in stereotypen die niet stroken met hun werkelijke identiteit als Vlaming en moslim

Politicologe Soumia Akachar

Diversiteit

De jongeren zien hun identiteit als een mix, en daar lijkt de politiek onvoldoende bewust van te zijn, zo blijkt. "Deze groep vindt dat wanneer politici over hen spreken, ze vaak vervallen in stereotypen die niet stroken met hun werkelijke identiteit als Vlaming en moslim", aldus Akachar. Ze willen bovendien niet dat problemen rond diversiteit zoals discriminatie, racisme en gelijke kansen uitsluitend door politici met een migratieachtergrond worden besproken, en benadrukken dat ze in meer geïnteresseerd zijn dan in diversiteit alleen. "Ook zaken als het milieu of leefbaarheid in de steden zijn belangrijk voor hen", zegt Akachar.

Wantrouwen

De jongeren staan tegelijkertijd wantrouwig tegenover politici die hun migratieachtergrond volledig uitwissen of te weinig erkennen. "Hiermee bevestigen deze politici het idee dat moslim en Vlaams zijn niet samen gaat. Ook dat zien zij als een verkeerdelijke representatie van hun identiteit als moslimjongere en Vlaming", klinkt het. Toch worden de jongeren niet ontmoedigd door de ondervertegenwoordiging, zegt Akachar. "Ze blijven geïnteresseerd in de politiek, en houden zich volop bezig met hun ontwikkeling als moslim-in-Vlaanderen."

De onderzoekster baseert haar conclusies op twaalf gesprekken, verdeeld over een periode van anderhalf jaar (zes in het eerste jaar, zes in het tweede jaar), met een focusgroep van 8 tot 10 jongeren.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain Maes

  Echt Representatieve, 12 gesprekken, Wahahahaha, weer een één aprilgrap

 • Marc Van der Vloedt

  Je kan ze, uw politieke vertegenwoordiger(s), eens op het matje roepen. Alhoewel, het zou drummen kunnen worden voor wat, tot en wie het persoonlijk, familiaal en maatschappelijk dient.

 • vandekempen bart

  een 'onderzoek' gebaseerd op 12 groepsgesprekken. het grappigst is dat die menswetenschappers echt geloven dat je daaruit onderbouwde conclusies kan trekken..

 • Ronald Beintema

  Moslims die niet integreren in het land waar ze wonen moeten worden teruggestuurd cq. uitgezet. Dit volk leeft niet in de maatschappij, maar hebben hun eigen maatschappij......Het had nooit zo ver mogen komen hen hier allemaal toe te laten.....het is het grootste probleem in Europa en de rest van de wereld!!!

 • chris delanghe

  dat ze dan beginnen met zich te integreren en onze waarden en normen te respecteren. Dat ze dan beginnen met nederlands te leren. Dat ze dan kiezen enkel voor de belgische nationaliteit.En dat ze dan hun bijdrage leveren aan ONZE maatschappij... Teveel gevraagd? Niemand houd u tegen om terug te keren, het is daar toch zoveel beter, dus ...En stop met klagen.