Vlaamse Milieumaatschappij moet “beter communiceren” over beperkingen van ‘propere lucht-app’

Gianni Barbieux
Vlaams minister van Milieu Koen Van den Heuvel (CD&V) zal de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vragen om “beter te communiceren” over de beperkingen van de app ‘Belair’. Uw krant schreef vanmorgen dat de gegevens in de app allesbehalve accuraat zijn, hoewel Van den Heuvels voorganger Joke Schauvliege (CD&V) bij de lancering ervan een maand geleden zei dat het de bedoeling was correcte informatie over de luchtkwaliteit in Vlaanderen te geven.

Gebruikers van de app voelen zich misleid omdat Belair zelfs naast een autosnelweg aangeeft dat de luchtkwaliteit er prima is. Meer dan 60.000 Vlamingen downloadden de app al. Maar de gegevens erin blijken gebaseerd op meetstations die soms tien tot vijftien kilometer verderop staan en komen in werkelijkheid dus helemaal niet overeen met de situatie in een bepaalde straat. 

De nieuwe Vlaamse minister van Milieu, Koen van den Heuvel, kondigde vanmiddag na een vraag van Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe aan dat de VMM “beter gekaderd zal worden”. Van den Heuvel blijft erbij dat de app een goed instrument is, ondanks de tekortkomingen. “Maar er wordt ook niet meer van verwacht”, zei hij. “Mensen moeten weten dat luchtkwaliteit belangrijk is en dat er een indicatie is binnen de regio. Er zijn echter ook beperkingen: mensen mogen niet van de app verwachten dat ze een juiste indicatie krijgen van de luchtkwaliteit op hun locatie.”

Van den Heuvel kondigde ook aan dat hij de VMM ging vragen “op welke manier de app fijnmaziger kan worden”. 

De Vroe, maar ook haar N-VA-collega Piet De Bruyn, toonden zich niet tevreden met Van den Heuvels antwoord. De Bruyn noemde de app “zoals hij nu is, waardeloos”. “Het voelt dubbel pijnlijk aan omdat bij het lanceren heel duidelijk het beeld is gewekt dat we op de plaats waar we wonen heel precies zouden weten wat de evolutie voor de volgende uren zou zijn. Dat doet de app niet. Laat ons eerlijk zijn: als die app niet veel beter wordt, heeft hij geen toegevoegde waarde.”

Sp.a-parlementslid Rob Beenders pleitte ervoor de app meteen offline te halen. “Dit is compleet, compleet fout.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Strubbe

  Het was een goed initiatief, maar het faalt omdat de dichtstbijzijnde meetpunten 15 à 20 km verder liggen. Mocht men het aantal meetpunten fors uitbreiden - waarom geen sensoren op elk verkeerslicht, dan zou het een schitterende hulp zijn.

 • Patrick Goebel

  Schaf hout en kolenkachels af en we zijn op de goeie weg

 • jacques vanderkimpen

  Die app IS waardeloos. Het is alsof je een koortsthermometer hebt die op een tiental graden na nauwkeurig is. Met veel poeha door de overheid gelanceerd om een wit voetje te halen bij de bevolking. Belachelijk, meer kan je daar niet over zeggen

 • Yves Van Rossem

  Eerlijk gezegd: er valt niet veel te "communiceren" van een brolding dat toch niet werkt ... en diegene die het tegendeel beweert laat hem dit eens aantonen. Je moet een goedgelovige sul zijn om dergelijke onzin te geloven ...

 • Erwin Hyndrikx

  Het apparaat is geijkt in Peking. Vandaar dat het altijd propere licht geeft :-)