Vlaamse meerderheidspartijen willen privégeld inzamelen voor sociale innovatie

Lorin Parys (N-VA).
Vertommen Lorin Parys (N-VA).
Binnenkort kan de overheid obligaties uitgeven die privaat geld inzamelen voor vernieuwende sociale projecten. Daarover hebben de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld een akkoord bereikt. 

De drie partijen zijn het eens over een decreet dat het mogelijk maakt om zogenaamde sociale-impactobligaties uit te geven. Via die obligaties kunnen overheden privaat geld ophalen om te investeren in vernieuwende sociale projecten waarvoor momenteel vaak de centen ontbreken. "Dat kan bijvoorbeeld door een nieuwe aanpak uit te proberen om recidive bij jeugddelinquenten te verminderen, of om kansengroepen aan een job te helpen", licht parlementslid Lorin Parys (N-VA) toe. 

Geld kwijt

Het gaat om resultaatgebonden obligaties. "Enkel wanneer een innovatief project een vooraf afgesproken en meetbare doelstelling haalt, betaalt de overheid de maatschappelijke investeerders terug met een beperkte rente", stipt Peter Van Rompuy (CD&V) aan. Zo weet de overheid ook meteen wat werkt en niet werkt op het vlak van sociale innovatie. Mislukt het project, dan zijn de investeerders hun geld kwijt. "Voor de maatschappelijke investeerder zit de winst in het feit dat hij of zij investeert in maatschappelijk relevante projecten en daarbij een beperkt rendement kan halen", meent Rik Daems (Open Vld).

Sociale-impactobligaties bestaan al in het buitenland, maar zijn ook daar nog relatief nieuw. Wereldwijd zijn er vandaag een veertigtal uitgegeven.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raymond Corremans

  Tot op de laatste cent gaan ze uit onze zakken halen. Jammer genoeg is Belgie het land der dwazen die dit initiatief nog gaan toejuichen ook.

 • Karel Mareks

  Dat ze eerst eens zien dat bedrijven en zelfstandigen belasting betalen, liefst aan de percentages van de gewone man zegge min 40%

 • JAN krommentak

  Dus wie geld heeft kan investeren in sociale projecten die een bepaalde winst opleveren ? op de kap van de sociaal zwakste mensen in onze maatschappij ?? is dit geen belangenvermenging ? partijen gaan de staat dan hogere prijzen voorleggen en winst maken op kap van de gewone belastingbetaler ! want worden die partijen ook begunstigde in de constructies ? beheersraden eigen investeringen ?

 • Romy Stark

  Arcopar in het kwadraat ?

 • daan aerts

  en laat het nu eens die 3 partijen zijn die als grote verliezer er door komen bij de volgende verkiezingen dan kunnen ze aan hun eigen geld zitten in plaats van te proberen te pikken bij de mensen