Exclusief voor abonnees

Vlaamse leerkrachten getuigen over drugs op school: “Op een bepaald moment waren zestien van de zeventien leerlingen in mijn klas onder invloed”

In Brasschaat gaan vijf middelbare scholen speekseltesten afnemen van leerlingen in de strijd tegen drugs.
RV In Brasschaat gaan vijf middelbare scholen speekseltesten afnemen van leerlingen in de strijd tegen drugs.
Vijf scholen in Brasschaat gaan hun leerlingen zelf testen op drugs. Een goede zaak, vinden veel Vlaamse leerkrachten. Want het probleem is volgens hen veel groter dan iedereen denkt. “Dingen uitproberen: dat hoort er nu eenmaal bij als je jong bent. Maar op een gegeven moment stond ik voor de klas en waren zestien van de zeventien leerlingen onder invloed.”

“Dyslexie, autisme, ADHD: voor alles bestaat tegenwoordig een aparte begeleider op school. Maar leerlingen met een drugsprobleem worden op geen enkele manier begeleid. Terwijl dat probleem zeker zo groot is.” Aan het woord: een leraar uit een beroepstechnische school. Hij is bereid om te vertellen over zijn ervaringen met drugs in de klas. Anoniem, want de directie van zijn school is heel duidelijk in hun aanpak: ze kénnen het probleem wel, maar kijken liefst van al de andere kant op. 

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Bossuyt

  Ik lees hier veel reacties die te idioot zijn voor woorden, Denk je dat het probleem daar mee gaat opgelost zijn??? Ze gaan gewoon stoned gaan brossen dan, wiet moet legaal gemaakt worden, net zoals alcohol is. Dan zak je veel minder op iedere hoek van de straat kunnen vinden want Nu is het belachelijk gemakkelijk om er aan te geraken, kijk aub naar de cijfers, in nederland word 40procent minden gesmoord net omdat het legaal is. En ja ik ben een EX gebruiker... EX

 • Frank Willems

  Hoe weet die leerkracht dat er zestien leerlingen onder invloed waren? Heeft hij zestien speekseltesten afgenomen? Schijn kan bedriegen. Abnormaal gedrag is een onvoldoende parameter om dit vast te stellen...

 • Vic Smeets

  Ok...akkoord. Maar dan de leraars ook...

 • Bob Beye

  De eerste leerkracht die zo'n test doet zal zeker het einde van zijn carrière als resultaat hebben, het testje kan dan ook nog eens mogelijks negatief zijn.

 • Serge Aernoudt

  Je mag in 't weekend zuipen zoveel je maar wilt maar op maandag kan je weer bloednuchter zonder sporen volledig clean zijn. Bij drugs duurt dit proces 3 maanden. Dat is 't verschil maar je moet in beide gevallen zuiver staan als dat wordt vereist.