Vlaamse landbouwers krijgen bijna 31 miljoen euro voor droogte van vorige zomer

Een droge akker tijdens de zomer van 2018.
Photo News Een droge akker tijdens de zomer van 2018.
 Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open Vld) heeft zopas de uitkering mogelijk gemaakt van de schadedossiers ten gevolge van de droogte in de lente en zomer van 2018. In totaal gaat het om 1.757 definitief goedgekeurde dossiers, goed voor 30,766 miljoen euro.

De droogte van de lente en zomer van 2018 is eerder al erkend als landbouwramp. De Vlaamse regering had voor die erkenning al een provisie voorzien van 27,5 miljoen euro voor de uitbetaling van schadedossiers. Daarnaast bestond er een provisie van 10 miljoen euro voor eventuele andere schadegevallen.

Omdat enkele getroffen landbouwers anders tot volgend jaar zouden moeten wachten op hun schadevergoeding, heeft Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters er nu voor gezorgd dat het deel van de algemene provisie dat gereserveerd was voor deze schadedossiers, wordt overgeheveld naar het Landbouwrampenfonds. "Op die manier kunnen alle tot op vandaag goedgekeurde dossiers eerstdaags worden uitbetaald", aldus Peeters.

"Landbouwers die zich met hart en ziel inzetten voor hun product en die door onvoorziene omstandigheden hun oogst verloren zien gaan, hebben recht op een correcte en snelle schadevergoeding", zegt de Open Vld-minister.

De versnelde afhandeling van de schadedossiers komt er ook op expliciete vraag van minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V). Hij heeft zijn diensten hiertoe de opdracht gegeven. “Hopelijk is deze versnelde uitbetaling een steun in de rug voor de bedrijven, waaronder de fruittelers, voor wie het moeilijke jaren zijn. In totaal gaat het over 150 miljoen euro aan schadeclaims die zullen uitbetaald worden. Het is de bedoeling dat meer dan de helft hiervan al tegen het jaareinde wordt uitbetaald aan de getroffen landbouwers.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ROBERT GERTS

  Landbouwers behoren al eeuwen lang tot de “rijken” van het dorp! Ze bezitten meer huizen en (bouw)grond als de gemeente zelf. Ze kopen diverse machines van meer dan €500.000 per stuk! En idd, een paar weken geleden waren ze aan het klagen over verbrand fruit, en deze week klinkt het dat ze de oogst van de eeuw hebben! Ik, als zelfstandig dakwerker, had OOK minder inkomen door de hitte! Waar zijn mijn subsidies aub?

 • Jan Boden

  Daar gaan ze een chique auto van kunnen kopen.

 • piet devlieger

  Landbouwer zijn is toch wel een heel lucratieve bezigheid. Gaat het goed, dan verdien je goed, gaat het slecht dan gooit de belastingsbetaler nog een pak geld naar je toe - naast al hetgeen je al aan subsidies krijgt in normale omstandigheden.

 • Jan Baroen

  De landbouwers klagen altijd en als er in een gemeente een huis verkocht wordt, dan is de kans groot dat een landbouwer dit koopt.

 • Jean-Marc Carton

  vroeger waren er ook droge zomers en de boer die ploegde voort zonder rampenfonds. Velen van die boeren die nu bijv een mislukte maïsoogst hebben zouden die in een normaal tot nat seizoen ook hebben omdat ze niet op tijd inzaaien of de structuur van de grond beschadigen. Een paar weken geleden waren 40 van de peren verbrand na het fameuse record van 40 graden. Deze week vertelde Martine Tanghe in het journaal dat de perenoogst gestart is met een goeie opbrengst en sappige peren!!