Vlaamse landbouwers krijgen 99 miljoen euro schadevergoeding voor droogte vorige zomer

Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.
De Vlaamse overheid zal tegen midden januari 2020 99 miljoen euro schadevergoeding hebben uitbetaald aan Vlaamse landbouwers die schade hebben ondervonden van de droogte in 2018. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) vandaag in de commissie Landbouw geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts. 

De droogte van de lente en zomer van 2018 is eerder door de Vlaamse overheid al erkend als landbouwramp. De uitbetalingen gebeuren op basis van een dossier ingediend door de landbouwer en geverifieerd door plaatselijke commissies die de werkelijke schade moeten vaststellen. Daarna wordt de schadevergoeding berekend waarop de landbouwer aanspraak kan maken en volgt de uitbetaling. Volgens minister Crevits gaat het om de afhandeling van ongeveer 7.500 dossiers. Volgend jaar volgen nog om en bij 4.500 dossiers.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Verbeeck

  En de burger heeft geen schade opgelopen ? En toch hebben ze oogsten deels vernietigd om de prijs hoog te houden , leg eens uit . Er is wel steeds een reden om schadevergoeding te betalen aan de landbouw , als ik zie met welk materiaal ze rondrijden vraag ik me af hoe ze dit blijven betalen als er niks te verdienen valt in de landbouwsector. En anders laten ze het werk doen door loonbedrijven , werken die soms gratis?

 • Ricci Latte

  Toch straf dat wij alles duurder dienen te betalen qua etenswaren ( er worden zelfs oogsten vernietigd om de prijs hoog te houden) en de boeren krijgen er dan nog geld bovenop door de droogte... euh ik ben ook een werkende mens hoor maar overheidshulp, wat dus eigenlijk geld van de modale burger is, daar moet ik niet op rekenen.

 • gina duribreux

  mooie

 • james vroman

  schandalig ...een boer hangt tegenwoordig niet meer af van het weer maar van de subsidies van de belastingbetaler gaan ze ook terug betalen bij een uitstekende oogst ?

 • willems michel

  Schandalig, dit is rijk worden zonder iets te doen. De boer hoeft zich aan het klimaat niet aan te passen, want elk jaar zal er wel een droge periode hebben en krijgt hij het geld zo maar in de schoot gegooid. Ik ken werkelijk geen enkele boer die in een gewoon huis woont.