Vlaamse journalisten slaan alarm over nieuwe privacywetgeving

thinkstock
De Vlaamse hoofdredacties en de journalistenbond VVJ luiden de alarmbel over de nieuwe privacywetgeving. De Belgische wetgever is bezig de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of GDPR te implementeren voor ons land, maar voorziet geen of onvoldoende vrijstellingen voor journalisten, waardoor journalistiek werk zo goed als onmogelijk gemaakt zou worden. 

In een open brief, ondertekend door 33 hoofdredacteurs en de voorzitter en secretaris van de VVJ, roept de sector de regering op om de Belgische AVG-wet snel bij te stellen. 

"In deze digitale tijden is het van groot belang dat burgers met hun persoonsgegevens beter worden beschermd tegenover iedereen die data bijhoudt en verwerkt. Maar laat dat niet ten koste gaan van nieuwsmedia, redacties en individuele journalisten. Voor hen is het nu eenmaal corebusiness om informatie te garen, bij te houden en te verwerken, en dit in functie van het informeren van het publiek", klinkt het in de brief.

Uitzonderingen

De Belgische regering staat de afwijkingen voor journalisten tot dusver maar mondjesmaat toe. "Van enkele verplichtingen worden redacties en journalisten vrijgesteld, maar van te veel andere niet. Bovendien wordt de vrijstelling veelal gekoppeld aan diverse voorwaarden, die ongetwijfeld voor rechtsonzekerheid zullen zorgen en de deur open laten voor allerlei ongepaste claims van politici, andere publieke figuren of gewone burgers tegen journalisten", luidt het.

Iemand die door een journalist geïnterviewd wordt zou zo achteraf steeds zijn toestemming voor publicatie of uitzending kunnen intrekken. Iedereen zou ook kunnen verzoeken om een 'beperking' van de journalistieke verwerking van persoonsgegevens 'voor zover dat een voorgenomen publicatie niet in het gedrang brengt'. "Maar wat betekent dat precies, en dreigt ook dit weer geen hypotheek te leggen op vrije nieuwsgaring? ", klinkt het in de brief.

Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Ierland regelen in hun AVG-wetgeving heel wat meer uitzonderingen voor journalistiek werk. Zeker Nederland kan volgens de VVJ als voorbeeld dienen. "Daar worden ineens hele hoofdstukken uit de AVG buiten toepassing verklaard voor journalisten, en dit zonder allerlei beperkende en onduidelijke voorwaarden."

Privacycommissie en Raad van State

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) stelt dat bij het ontstaan van de kaderwet over de nieuwe privacyregels al rekening werd gehouden met de bekommernissen van de journalistenbond VVJ, maar dat de Privacycommissie en Raad van State kritische bedenkingen hadden. 

"Ik ben en zal altijd de eerste zijn om de persvrijheid te verdedigen. Bij de eerste lezing van de kaderwet hebben we dan ook de nodige uitzonderingen voorzien zodat journalisten hun werk kunnen doen. De VVJ was daar toen zeer over te spreken", reageert de staatssecretaris.

Hij wijst er echter op dat de uitzonderingen voor de journalisten volgens de Privacycommissie in sommige gevallen veel te ver gaan. "De Privacycommissie ziet geen reden om veel uitzonderingen in de kaderwet voor journalisten te aanvaarden inzake privacy. Ook de Raad van State is kritisch in haar advies voor de uitzonderingen voor journalisten", voert De Backer aan.

Hij betreurt overigens de communicatie vanuit de sector. Er loopt immers nog overleg met de VVJ om in tweede lezing aanpassingen door te voeren. "Deze week is er opnieuw een overleg gepland. Ik betreur dan ook de communicatie van vandaag, omdat we nog steeds in overleg zijn", besluit De Backer. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anne Van Hamme

  @ De instanties: geef es duidelijke instructies voor onze website aub? Geen mens weet wat van ons verwacht wordt en dreigementen tot 60000 euro?

 • Victor Munster

  Volgens de interpretatie die hier opgediend wordt heb ik dus geen recht meer op privacy van zodra ik met een journalist heb gesproken? Nu ja; zolang die journalist zich als dusdanig heeft geïdentificeerd en jij ermee wil spreken kan ik nog enigszins akkoord gaan.

 • Jan Van de Velde

  De privacyregels beletten enkel dat persoonsgegevens (dit zijn gegevens betreffende identificeerbare, levende personen, zoals bvb. de naam, het adres, de gezinssamenstelling) in een computerbestand worden opgenomen én dat deze gegevens in de media worden bekendgemaakt zonder instemming van de betrokkene. Terecht zou ik zeggen.

 • chris delanghe

  Arthur Houben heeft het helaas bij het heel rechte eind... Dat is jammer genoeg waar het naartoe gaat en voor een groot stuk al is uitgerold.

 • chris delanghe

  de dictatoriale controlestaat en inperking van de vrije meningsuiting is een feit. Met dank aan de EU bende. De politieke wantoestanden zullen in de toekomst niet meer worden publiek gemaakt maar vakkundig toegedekt. En dit alles zal er natuurlijk weer doorgedrukt worden onder het mom van het "belang van onze veiligheid"