Vlaamse jongens stemmen rechts, meisjes groen

De aanjaagsters van de klimaatmarsen zijn allen meisjes: Anuna De Wever (midden) en Kyra Gantois (links) werden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (niet op de foto).
ID / BART DEWAELE De aanjaagsters van de klimaatmarsen zijn allen meisjes: Anuna De Wever (midden) en Kyra Gantois (links) werden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (niet op de foto).
Bijna de helft van de jongens stemt rechts en conservatief. De meisjes zijn een pak progressiever en kiezen vooral voor Groen. Dat blijkt uit 'De Stem van de Jeugd', een grote peiling onder jongeren uitgevoerd in opdracht van deze krant en VTM NIEUWS en in samenwerking met jongerenorganisatie WAT WAT en de Vlaamse Jeugdraad. Tijdens ‘De Stem van de jeugd’ werden 1.000 jongeren tussen 12 en 24 ondervraagd over hun stemgedrag. 

Ze moeten nog niet allemaal gaan stemmen, maar áls ze hun stem mochten uitbrengen, zou 24,2% van de jongens tussen 12 en 24 jaar voor Vlaams Belang stemmen. 23% zou het N-VA-bolletje kleuren. Bijna één op de twee kiest dus rechts. Bij de meisjes is dat - met respectievelijk 12,4% en 14,2% - in totaal maar een kwart.

De jongens houden er over het algemeen een meer rechts en conservatief gedachtegoed op na. Bijna zeven op de tien willen een verbod op hoofddoeken in alle scholen, zes op de tien vinden dat we al te veel doen voor asielzoekers. Vier op de tien zijn voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen. Bij de meisjes liggen die cijfers telkens een derde tot de helft lager. Bijna 60 procent van de jongens gaat eerder akkoord of helemaal akkoord met de stelling dat de kerncentrales in België langer open moeten blijven. Bij de meisjes gaat 55 procent daar net niét mee akkoord.

Klimaat

Het klimaat blijkt wél een meisjeszaak. Zij maken zich daar meer zorgen over dan jongens (65% vs. 50%) en steunen vaker de klimaatspijbelaars (58% vs. 41%) - de voortrekkers van de klimaatmarsen heten wellicht niet toevallig Anuna, Kyra en Greta. Groen is dan ook de populairste partij bij meisjes: 33,3% zou erop stemmen (tegenover 18,8% van de jongens). Drie kwart vindt ook dat er meer mensen met een diverse achtergrond op televisie en radio te zien en te horen moeten zijn - bij jongens is dat maar de helft.

Nood aan jonge politici

Tot slot blijkt ook uit de analyse dat jongeren weinig vertrouwen hebben in onze politiek: zeven op de tien vindt ook dat de politiek niet voldoende rekening houdt met jongeren. Meer dan de helft vindt daarnaast ook dat er te weinig jonge politici zijn in Vlaanderen.

Van Langenhove niet verrast

In het VTM-ochtendnieuws toonde Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove zich niet verrast door de enquêteresultaten. “Het is geen verrassing dat we het goed doen. Heel veel jonge mensen identificeren zich met wat ik heb meegemaakt. Jongeren willen ook structurele oplossingen voor wat er de voorbije decennia is foutgelopen zoals het verslechterd leefmilieu, de oplopende staatsschuld en het migratievraagstuk”, aldus Van Langenhove. Van Langenhove is er ook van overtuigd dat het bestaande cordon sanitaire zal sneuvelen. “Het is geen vraag of het cordon zal barsten en breken, maar wel wanneer.”

Lees in HLN+, exclusief voor abonnees, meer over de uitkomsten van het grote ‘De Stem van de Jeugd’-onderzoek, dat het stemgedrag van Vlaamse jongeren onderzocht én duidt.
85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ahmed El Saloufi

  Vrouwen worden dan ook meer geleid door hun hormonale stofwisseling en natuurlijke drang naar 'gezinsvorming' wat tot emotionele beslissingen leidt. Hierdoor verliezen sommigen hun realiteitszin en redelijkheid, wat dus het geloof in sprookjes zoals 'groen' versterkt. Een man denkt vaker simpelweg zwart/wit zonder nuance, wat heel hard kan zijn, maar rationeler is. Rationele vs. emotionele kiezers.

 • Diane Bernaerts

  Van Langenhove is nu net één van de redenen dat het cordon (nog) niet zal sneuvelen. Die steekt Vlaams Belang nog langs rechts voorbij! Verder verbaast deze uitslag me niet: op deze leeftijd zijn meisjes nu eenmaal "rijper" en "wijzer" dan jongens.

 • Laura Janssens

  Ik ben een meisje dat binnen de leeftijdscategorie valt die bevraagd werd en had echt de nood om te reageren wanneer ik zie wat hier allemaal staat. Als je hier toch wat resultaten van studies wil bijhalen, geef dan tenminste een bron. Denk misschien ook 2 keer na voor je iets schrijft. Heeft er hier niemand kinderen? Denk eens na over hoe zij zouden stemmen en voor welke reden. Heb je zelf een zoon en een dochter? Denk eens na over hoe verschillend/gelijk zij waren op dezelfde leeftijd.

 • Marc De Loor

  Een bewijs dat er nog veel moet gedaan worden aan de kwaliteit van ons onderwijs...

 • Bert Bangers

  Voor de zelf hatende mannen die geloven dat vrouwen slimmer zijn. 66% van de Mensa members zijn man, gemiddeld scoort een man 5iq punten hoger als een vrouw, meer als 90% van de uitvindingen komen van mannen, meer als 90% van de filosofen zijn man, 95% van de nobel prijs winnaars zijn man, 89% van de miljardairs zijn man, een man zijn brein is gemiddeld 10% groter, een man heeft meer witte materie, een man heeft 15% meer neuronen, enz, enz.. geloof in wat je wilt, er is altijd wetenschap